Отначало Ердоган даде "свобода на забрадките", както популярно се нарича в Турция законодателството, според което отначало на студентките, а след това на служителките в държавните учреждения и накрая на съдебните и полицейските служителки бе осигурено правото да бъдат с консервативни облекла и на работните си места.

Вижте стила на първата дама на Турция >>

Паралелно започна да се развива "модата на тюрбана" (или тесеттюр) - така се нарича модната индустрия, произвеждаща облекла и аксесоари за консервативните мюсюлманки.

Тесеттюр всъщност означава покривало за всички части на тялото, а тюрбанът в най-общ смисъл означава забрадка или покривало за главата. Тесеттюрът е по-строгата форма на обличане. Той не позволява носенето на панталон например, и главата се покрива плътно, без каквито и да е аксесоари, не се ползва грим, или ако има такъв, е незабележим.

При модата на тюрбана панталоните са разрешени, дънките също, под тюрбаните косите може да бъдат на кок, който повдига забрадката. Жените с тюрбан слагат върху забрадката и очила като моден аксесоар. Те си правят маникюр, позволяват си да ходят с открити обувки.

Според статистиката 63 процента от туркините се покриват. 46 на сто се обличат по модата на тюрбаните. Модна икона за "тюрбанлийките" е стилът на Емине Ердоган, съпругата на турския президент.

Четири на сто от мюсюлманките носят строго консервативно облекло - черно фередже /на турски се казва чаршаф/ или си покриват лицата с пече - покривало за лицето с процеп само за очите. Понятието бурка не се употребява в Турция.

32 на сто от туркините са с непокрити коси, т.е. носят се по светската мода.

"Свободата на тюрбаните" създаде икономически и финансови възможности за развитието на този вид мода. Капиталът, който дотогава бе в ръцете на светската модна индустрия, се прехвърли върху създателите на консервативната мода, осигуриха им се търгове и кредити. Консервативната мода в Турция буквално разцъфтя и обхвана всички сектори - от всекидневните облекла до булчинските.
Видни турски модисти се прехвърлиха в сектора на този вид мода. Дизайнери, които бяхме свикнали да представят турската светска мода в чужбина, сега създават стила на консервативната мода.

Ограничените преди това модели в консервативните облекла отстъпиха място на разнообразието и успешно се представят на подиумите на редица известни модни ревюта по света и диктуват новите тенденции в консервативната мода.
Облеклата и аксесоарите се характеризират със собствена визия и дизайн, които са съобразени с модните тенденции и често по разкош и фрапантност надминават светската мода.

Специалисти твърдят, че създателите на консервативната мода за туркините комбинират лукса и богатството, които управлението на Партията на справедливостта и развитието осигури за една част от консервативните среди - финансовият капитал смени собственика си - с шик и грация, от една страна, а от друга наблягат и на индивидуалността, с което се отличават от стила на арабските жени.

"Това даде ново самочувствие у консервативните туркини, предизвика промени в психиката им, че са харесвани и в крайна сметка ги направи по-независими, осигуриха си свободата да ходят по улиците, по магазините, да се обличат модерно, да посещават заведенията, да участват в различни събития и да събират погледите, преодолявайки ширещите се преди това забрани", коментира дизайнерката Мелтем Татлъ.

Консервативната мода за 2017 г. се характеризира с разнообразие в цветовете. За разлика от използваните преди пастелни тонове, отличителни за цветовете на природата, в консервативната мода за лято 2017 доминират розовото, жълтото, тюркоазът, които създават ефирност, закачливост и лекота в моделите за консервативните мюсюлманки.

Използват се много лъскави детайли, които подсилват ефекта на индивидуалност, обяснява дизайнерката.

С мистика и етнически мотиви се отличават и покривалата за главите, които също ще наложат своя отпечатък върху консервативната мода през това лято.