Жан Пол Готие е проектирал колекция, предназначена за планинарки. Тя включва коледни пуловери, шапки с помпони, връхни дрехи с украса от пера, кожени апрески. С подобно облекло по-заможните любителки на планинатата могат да посетят известни ски-курорти, като Куршевел, Цермат или Аспън, съобщава "Франс прес", цитирана от БТА.

Вижте колекциите >>

Показани бяха велурени клин панталони, носени в комбинация с обувки със сребристи подметки. Саката на костюми тайори от туид са с повдигнати рамене. Вниманието привлякоха също дебели вълнени облекла с мотиви, напомнящи снежинки. Те имат нещо общо с популярните коледни пуловери и са носени в комбинация с тонално близки до тях шапки. Някои манекенки носеха наметки и верижки, които свързваха носовете с ушите им.

Преобладаващият цвят е сивото, както и в редица други колекции за следващата зима, представени през последните няколко дни в Париж. В колекцията на Готие сивото е в различни нюанси. Сред присъствалите на дефилето знаменитости бяха Карла Бруни-Саркози, Катрин Деньов, Аманда Лиър, Жозиан Баласко.

За първото си дефиле висша мода от 6 години дизайнерът Азедин Алая бе решил да ползва услугите на любимата си манекенка Наоми Кембъл.

Тунизийският дизайнер обикновено показва колекциите си извън рамките на седмиците на прет-а-порте или висша мода. Той се прочу през 80-те години на миналия век със скулптурните силуети в дефилетата си и проектираните от него рокли, които са като втора кожа за манекенките. Сега в началото на дефилето му на подиума се появи 47-годишната Наоми. Много от манекенките носеха тюрбани на главите си.

Представени бяха рокли, които подчертаваха грациозните извивки на женското тяло. Колекцията включва също кожени палта с висока талия, сака с горни джобове, носени в комбинация с къси поли, рокли в цветове металик. На първия ред сред присъствалите знаменитости бяха Карла Бруни-Саркози и Изабел Юпер.

Дефилето на "Фенди" бе последното в рамките на четиридневната Парижка седмица на висшата мода.

Показани бяха тоалети, обсипани с украса от цветя. Карл Лагерфелд, който от 1965 г. е творчески директор на модната къща, е проектирал украса с форма на макове, метличини, магаритки.

Дори някои чанти са с форма на саксии с цветя. Представени бяха също кожени облекла. В края на дефилето Лагерфелд излезе на подиума и събра овациите на присъстващите, сред които бе Бернар Арно - изпълнителният директор на групировката LVMH, която е собственик на "Фенди".