Появата на акне е свързана със свръхпроизводство на себум, в резултат на което порите на горния слой на епидермиса се блокират с гъсто вещество от мъртви клетки и мазнина.

Това създава благоприятна среда за свръхразмножаване на бактерии, които иначе си живеят и съществуват в нормално количество в кожата. Така се стига до образуване на вещества и съединения, причиняващи възпаление и влошаващи външния вид на кожата.

Раздразнение на кожата може да се получи и от употребата на изкуствена  козметика, включително и от кремове срещу акне. Всяко стискане и разраняване на кожата, ще влоши състоянието на акнето.

Един от най-честите фактори са хормоналните изменения и влошения хормонален баланс по време на пубертета. Емоционалният стрес и половите хормони също оказват влияние върху появата на акне. По време на пубертета, андрогените (половите хормони) стимулират мастните жлези на лицето, гърдите, гърба и раменете. Много момичета получават акне седмица преди месечния си цикъл.
Т. нар. джънк фууд (преработена и пакетирана храна, съдържаща рафинирани продукти като бяло брашно, бяла захар, с добавени консерванти и други) също се свързва с появата на акне, тъй като е храна с висок гликемичен индекс, съдържаща захар, наситени мазнини и йодирана сол, включвана в чипсове, солети и гризини, и други бързи храни. Стил на хранене, базиран на основата на бързи и готови храни, пакетирани закуски, шоколади, безалкохолни напитки и алкохол, е беден на хранителни вещества и именно липсата на важни нутриенти също води до появата на акне.

Известни са няколко метода от народната медицина за лечение на акне, които се ползват от незапомнени времена:

1. Чесън

С обелени скилидки чесън се натриват проблемните места няколко пъти на ден, като това облекчава болката и помага по-бързо да премине акнето.

2. Алое

Пулпата на алое вера е изключително мощно средство за почистване на кожата. Сокът на растението взаимодейства с инфекцията и подпомага заздравяването. Отрязва се едно парченце от листото на Алое и пулпата директно се натрива върху проблемните зони.

3. Нийм
Особено ценен в аюрведичната медицина заради различните си лечебни свойства, ниймът е известен с антигъбичните си, антибактериални, и антивирусни свойства. 5 пресни листа всеки ден, приети сутрин, са изключително сериозно средство срещу упорито акне.

4. Лимон
Върху почистена кожа се нанася с памучен тампон изцеден лимонов сок. Киселината в лимона помага да се изчистят порите и да се поддържа кожата хубава.

5. Кориандър

Чай от 0.5 г чаена лъжица от семена от кориандър, ким и копър, се киснат в гореща вода 10 минути, прецежда се и се пие като чай сутрин, обед и вечер след храна.

6. Босилек
Направете отвара от листата на босилек. Сложете между 2 и 4 чаени лъжици изсушени листа от босилек във вряла вода, запарете за 10-20 минути, охладете и намажете пъпките.

7. Краставица
Една обелена краставица се изцежда и сокът се разнася по участъците с акне. Друг метод е да се изпиват по 4-5 чаши сок от краставица дневно за седмица. Така се подпомага пречистването на кръвта и лимфната система, което води до по-чиста кожа.

8. Грозде

Екстрактът от гроздови семки е мощно антимикробно средство и силен дезинфектант. Направете разтвор от 4-40 капки в окло 100 г вода и нанесете върху засегнатите участъци с памучен тампон два-три пъти дневно.

9. Нахут

Измийте лицето със смес от 1 чаена лъжица нахутено брашно и малко вода. Подсушете с кърпа.

10. Цвекло

Пийте сок от цвекло, моркови и вода в съотношение 1:3:2 за стимулиране на черния дроб и пречистване на кръвта.

Добре е да знаете, че трябва да избягвате кофеина, алкохола и цигарите.