Откакто се възкачи на престола преди 65 години, Елизабет Втора е получила огромен брой подаръци, най-емблематичните от които това лято са изложени в Бъкингамския дворец, съобщи БТА.

Вижте снимки >>

Изложбата се открива утре и ще продължи до 1 октомври. Тя включва над 200 подаръци и хвърля светлина върху срещите на Елизабет Втора със значими личности от съвременната история и пътуванията й до четирите краища на света.
Откакто се възкачи на престола през 1952 г., Елизабет Втора е изминала над 1,6 милиона километра в целия свят, като е направила 89 държавни посещения и е приела стотина държавни глави във Великобритания.

"Размяната на подаръци е сред най-универсалните аспекти на срещите на кралицата с други държавни глави - заяви Сали Гудсър, която е сред кураторите на изложбата, озаглавена "Кралски подаръци". - Жест на добра воля, символ на приятелство, начало или завършек на дипломатически преговори, подаръците са също начин да се рекламира културата на дадена страна. Сред най-често разменяните подаръци е снимка с посвещение."

Джон Кенеди подарил снимка на кралицата по време на визитата си в Лондон през 1961 г., когато бил придружен от съпругата си Джаки и вечерял заедно с Елизабет Втора в Бъкингамския дворец. Изложена сред подаръците от американци, снимката в сребърна рамка "Тифани" е с написано на ръка посвещение от Джон Кенеди, който засвидетелства голямата си почът към кралицата.

35 години по-късно тя приема друга голяма политическа фигура на 20-и век, Нелсън Мандела, който й подарил копринен стенен килим, изобразяващ лов на южноафрикански антилопи. "Изобразената ловна сцена е в Драконовите планини в РЮА, където е израсъл Мандела", уточна кураторката.

Вниманието привлича също портрет на Елизабет Втора, подарен от президента на Руанда Пол Кагаме през 2006 г. Картината е създадена от бананови кори, които са оцветени и свързани помежду си.

В балната зала са изложени подаръците от Азия, сред които лакирана кутия, украсена с рисунка на чапла и подарена от японския император Хирохито за коронацията на кралицата през 1953 г. "Последвалата визита на Хирохито през 70-те години на миналия век бе свързана с първото излизане на японски император в чужбина", отбеляза кураторката.

Кралицата получила като подарък много живи животни - крокодил от Гамбия през 1961 г., слон от Камерун през 1972 г., 6 кенгура от Австралия през 1977 г. Всички те станали обитатели на Лондонския зоопарк. Елизабет Втора получила като подарък също около 20 коня. По време на посещението й във Франция през 2014 г. Франсоа Оланд пък й подарил фигурка от севърски порцелан, изобразяваща кон.