Печелим ние, потребителите, защото изборът ни става все по-богат с всеки изминал ден.

За нас беше любопитно да сърфираме през различни проучвания за храните и да се запознаем с резултатите.

1. Противовъзпалителни храни
Повечето здравни публикации през 2016 година, както и специалистите по хранене говорят за храните, които водят до възпаления в тялото ни – клетки, тъкани и органи – според вида и количеството консумация. Съветват да се ползват нови методи на готвене с цел запазване качествата на продуктите. Добавянето на противовъзпалителни билки и подправки, типично за източните кухни, като куркума и джинджифил, се среща все по-често в западния стил на хранене и готвене.

2.  Биодинамична храна
Забравете за в бъдеще за органичната или биологично чистата храна. Идва ред на следващия етап  - биодинамичната храна. Тази тенденция започна в света, а вече и в България има биодинамични ферми. Биодинамичното производство е ниво,  надграждащо органичното или билогично чистото. Очаква се все по-голямо производство на биодинамични продукти – от земеделските до бутилката вино и козметиката. При биодинамичното земеделие засяването и въобще целият земеделски процес е съобразен с природните цикли на слънцето и луната.

3. Порции в съотношение 80:20
Някои от холивудските знаменитости като Миранда Кер и Оливия Мун признават, че им е трудно да поддържат 100 % здравословен избор на хранене и затова прилагат това съотнешение в полза на здравословните храни.

4. Забравете за спирулината  - заместваме я с конопен и грахов протеин
Появиха се конопеният и граховият протеин, които почти заместиха спирулината, която от години бе царицата на растителния протеин.

5. Режимът на Жизел Бюндхен и Том
Първоначално режимът на звездното семейство се смяташе за силно рестриктивен – без месо и млечни храни, без пакетирани и рафинирани храни, без глутен, захар и сол, без теста и течни мазнини. С публикуването на книгата им с рецепти и методи за готвене излезе наяве изключително разнообразното хранене, което имат, включително и при десертите - само сурови и на базата на ядки и плодове.

6. Паста от бобови храни

Първоначално тенденциите в здравословното хранене между 2000 и 2007 г. включваха всякакви видове паста от пълнозърнести пшенични брашна, после те бяха заменени от брашна без глутен, произведени от кафяв или черен ориз, елда, киноа, просо и сладък картоф. Най-новите тенденции са за различни видове паста от бобови култури заради по-високото количество фибри и протеин. Така че фузили и спагети, равиоли и нудъли от едамаме, нахут, леща и черен боб са новото модно течение в паста културата.

7. Ферментирали продукти
Здравословното състояние на червата и влиянието му върху цялата имунна система на човека в момента е в топ 3 от най-горещите теми в храненето и здравето. Медицината вече има доказателства за пряката връзка между тях. Азия, която е известна с културата си в здравословното хранене, отдавна е луднала по кимчи, кисело зеле и ферментирали зеленчуци. Това вече се наблюдава и в Европа.

8. Чипс от сушени зеленчуци
Чипс от сушено цвекло, кейл, домати, моркови с добавено количество мазнина и сол са абсолютният хит за 2017 и ще продължава да е така и за следващите години. Особено популярен е и чипсът от кейл, поръсен с хранителна мая или чипс от сушен сладък картоф. Известни са още като junk food на здравословното хранене. Рецептите са лесни и достъпни и всеки може да си приготви вкъщи.

9. Алтернативи на рафинираната захар
Кокосова захар и захарта от фурми се намират и в България. Алтернативите са по-близки до природата, методите на извличане не включват рафиниране, имат по-нисък гликемичен индекс и затова се смятат за по-здравословни от бялата рафинирана захар.

10. Веган храна
Да се храниш основно с растителна храна стана много модерно и популярно. Въздържането от месо и млечни, както и животински продукти, е все по –често правен избор. Тенденцията ще расте за следващите години. С напредването на технологиите и методите на проучване на ефектите от храните върху здравето ще се дава възможност за повече информация и избор.

11. Зърнени храни
Навсякъде вече се продават зърнени храни от зеленчуци като готов продукт, опакован в купички. Цели зърна от лимец, киноа, просо и елда с подредени върху тях пластове от зеленчуци могат да се купят от повечето кулинарни магазини и щандове. Приготвят се лесно и бързо и ще запазят ръста на консумация още дълго време.