Крал Филип и кралица Матилд заедно с четирите си деца - принцеса Елизабет, принц Габриел, принц Емануел и принцеса Елеонор, взеха участие в празничната служба Te Deum в катедралата "Свети Михаил и Света Гудула" в Брюксел.

Вижте снимки >>

Всички изглеждаха в чудесно настроение и излъчваха щастие. Освен това бяха облечени в тон. Кралицата носеше бледорозова рокля до коляното, а на талията имаше макове в импресионистични мазки. Принцеса Елизабет бе облечена с цикламена рокля, а най-малката сестра Елеонор с бледолилава.
Принцовете носеха тъмни костюми, като Габриел бе с тъмносиня вратовръзка, а Емануел с червена.
Кралят носеше униформа и напречна лента в розово-лилавата гама.

Белгия
отбелязва днес националния си празник - 186 години от полагането на клетва от крал Леополд Сакс-Кобург - първия държавен глава след революцията от 1830 година.

Това дава повод на местни медии да откроят пет неща, по които Белгия не е като останалите. На първо място е отбелязано допуснатото разминаване между вида на националния трибагреник в наши дни (черно-жълто-червено) и описанието му в конституцията (червено-жълто-черно). Специалисти поясняват, че настоящият вид на знамето е определен в конституционни промени, които са приети по-късно и не са отбелязани в оригинала на основния закон.

Белгия е отличена като единствената страна, чийто бъдещ премиер пее грешен химн. През 2007 г. Ив Льотерм, който по-късно ще стане министър-председател до счупилата с продължителността си рекордите на Гинес политическа криза от 2010-2011 г., изпада в неудобно положение. В катедралата на Брюксел навръх националния празник журналист го кара да запее белгийския химн, а Льотерм запява Марсилезата (химна на Франция).

Освен в Белгия, никъде на света няма страна със закон за майонезата. Законът провъзгласява стандарт, по който сосът трябва да съдържа 80 на сто мазнини и 7.5 на сто жълтък. Неотдавна производители призоваха за промяна на закона, защото все повече хора искали да си купуват "лека" майонеза.

Белгийските войници са единствените, получили разрешение да маршируват на британска земя с въоръжението си. Това разрешение е предоставено от британския крал Джордж Пети заради приноса на Белгия в Първата световна война.
На пето място е това, че притежателите на белгийска шофьорска книжка единствени на света имат правото да управляват автомобил в Китай, без да полагат допълнителен изпит. Правото е залегнало в двустранна спогодба с Пекин в края на миналия век.