Изследването е извършено от учени от санитарно-епидемиологическата лаборатория към министерството на околната среда, селските райони и защитата на потребителите на провинция Хесен.

"Ако сладоледът остане през нощта в хладилника и не е достатъчно охладен, е възможно да започнат да се размножават микроби", заяви ръководителят на лабораторията д-р Хубертус Бран - "Освен това някои порести уплътнения, в които могат да се скрият микроби, не се заменят достатъчно често."

Той все пак отбеляза, че салмонела или листерия не е открита в нито една от взетите проби, допълват от БТА. Експертите взели 259 проби от сладолед, който се продавал в централната част на страната. Към 15,4 процента от пробите имало претенции от хигиенична гледна точка. Голяма част от тях не са свързани със самия сладолед, а с условията, при които е съхраняван и продаван, особено през лятото.