Все по-често се говори за тях и хората търсят повече информация за тях. Не са малко и лекарите, които се квалифицират допълнително в някои от алтернативните методи и успешно съчетават методите на конвенционалната медицина с алтернативната при лечение на пациентите си. Тенденцията в световен мащаб е растяща през последните 30 години и се очаква все по-силно взаимодействие между конвенционалната медицина и алтернативните лечебни форми.

Аюрведа
В Индия се практикува най-много и я наричат „майката на всяко лечение“, защото има огромно влияние върху всички останали медицински системи. Тя лекува не само симптомите на заболяването (както конвенционалната), но и цялото тяло, в това число ума, духа и начина на живот.

В основата й е ранната превенция с цел предотвратяване на поява на болести. Използва около 2000 различни аюрведични препарати, като всички билки се прилагат само в комбинации. Важното тук е и че за разлика от конвенционалната медицина, при аюрведа се използва цялото растение, а при западната конвенционална се извличат само една - две активни съставки. Източната медицина е базирана изцяло на източната философия за целостта и разбирането, че всяко вещество в растението действа само, ако е в хармония с цялото. 

Хиропрактика
Алтернативен метод, който въздейства върху гръбначния стълб като начин за постигане на добро здраве. Практикува се в комбинация с науката за хранене. Хиропрактиците са с медицинско университетско образование, обучават се в лицензирани институти по хиропрактика. Нямат право да предписват лекарства и да правят операции.

Билколечение
Това е най-широко използваната форма и основен метод за самопомощ. Над 50 % от често използваните лекарства или се извличат от растителен източник, или са синтетична имитация на растително вещество. Няма школи и сертификати за практикуване на билкарство.

Хомеопатия
Основана е от Самюел Хаман. Лекарствата, които се ползват, стимулират естествените защитни механизми на тялото. Принципът тук е, че подобното лекува подобно – тоест вещество, което може да предизвика симптоми у здрав човек, ако се поеме в голяма доза, може да излекува сходни симптоми у болния в изключително малка доза. И тук личността се разглежда в нейната цялост – умствена, физическа и емоционална. Специално лицензиране за практикуване на хомеопатична медицина няма. След 6 седмичен курс, всеки лекар може да стане хомеопат.

Натуропатия
Натупоратичната медицина включва билколечение, масаж, акупунктура и други алтернативни методи. По света съществуват много натуропатични институти и лекарите натуропати се обучават в тях 4 години.

Ортомолекулярна медицина
Стреми се чрез храненето да осигури оптималното ниво на веществата, които обикновено се намират в организма. Лекува чрез храна и добавки, за да се подпомогне тялото да произведе необходимите биохимикали. Залага и на подкрепящите детоксикацията методи. Практикуващите тази алтернатива са лекари - медици.

Остеопатия
Лекарите-остеопати имат същото образование /медицинско университетско/ като останалите лекари. Имат право да оперират, като разликата е само в това, че имат специализации и квалификации в нутрициологията и са много опитни в профилактичното хранене.