Българинът предпочита приятелите пред роднините

stat 09:52  |  26 юли 2017 / Всички / Дом / Редактор: Стоян Гогов /  
Често с приятелите е по-забавно, отколкото с роднините Често с приятелите е по-забавно, отколкото с роднините
Сн.: Официална фейсбук страница

Ново изследване разкрива, че българинът предпочита да се среща повече с приятели, отколкото с роднини.
Около 25 процента от сънародниците ни, или всеки четвърти българин, предпочитат всекидневните срещи с приятели, а около 30 на сто правят това всяка седмица в свободното си време. Едва около 4 на сто от българите заявяват, че правят срещи с приятели веднъж в годината, показва анализът на Евростат, цитиран от БТА.

За сравнение, 22 процента от българите или всеки пети сънародник се среща всеки ден със семейството си или роднини. Същият процент от сънародниците ни се срещат с член на семейството или с роднини всяка седмица или месец, отчита статистиката. Българите, които се срещат със семейството или роднини веднъж годишно, са доста малко - едва 2 процента са заявили, че правят подобни срещи веднъж на 12 месеца.

От проучването на Евростат става ясно, че макар и с малко българите се виждат по-често с приятелите си, отколкото с роднините си.

Повече от една трета или около 35 процента от хората в ЕС съобщават, че се срещат с роднини всяка седмица в свободното си време.

Най-често семейни събирания се организират в Кипър - 45 процента, Словакия и Гърция - по 36 процента, както и в Малта - 35 процента, като в тези страни най-голям дял от хора заявяват, че са в ежедневен контакт с роднините си.

На другия полюс са роднинските връзки в балтийските страни - в Латвия едва 7 на сто от анкетираните обявяват, че всекидневно се срещат със семейството си, в Литва и Естония - съответно по 8 на сто. Други страни, в които срещите с роднини не са предпочитано всекидневно занимание са Полша, Австрия и Дания.

Всекидневните или седмични срещи с приятели са най-предпочитани в Гърция - 40 на сто, Хърватия - 38 на сто, Кипър - 37 на сто, Португалия - 36 на сто и др. На другия полюс или около 1 на 5 души в Малта /22 на сто/, Полша и Литва /и двете - по 20 на сто/ заявяват, че се срещат по-рядко с приятели - веднъж месечно, или през последните 12 месеца, сочи европейската статистика.

От съседните ни балкански страни най-често всекидневни срещи с роднини се правят в Македония - близо 85 на сто, Сърбия и Румъния - по 25 на сто.

Всекидневните приятелски събирания също са най-чести при македонците - 46 на сто, Сърбия - 25 на сто, Румъния - само 10 на сто.

Както показват резултатите от изследването - южните нации много повече предпочитат редовните семейни срещи или събиранията с приятели, отколкото представителите на северните нации.


Новините в снимки

Следваща Предишна
  • Кола блъсна Ед Шийран в Лондон
  • Джеймс Мидълтън и Дона Еър се разделиха
  • Дженифър Лопес смени 7 тоалета за една вечер
  • Австралийските огнеборци в нов горещ календар
  • Сем. Меси потвърдиха с кадър, че очакват бебе
  • Асен и Снежана заедно на автосалона в София
  • Снимаха ДесиСлава в напреднала бременност
  • Божидара показа нечовешка сила във ”Фермата”

Акценти


Сем. Меси потвърдиха с кадър, че очакват бебе
Новината, че семейството очаква трето дете се появи в края на август, но Лео и Антонела едва сега потвърдиха в социалните мрежи.

Заведения


Арменски ресторант Egur Egur

Менюто е фокусирано върху избрани ястия от арменската кухня, приг ...

Magnito пиано бар

Разположено в две зали с размери на помещенията, едната парти зал ...

Зодиак