Според здравната секция на Ройтерс, Ню Йорк, хората имат нагласа да избират по-големи порции и да консумират по-големи количества храна с етикет „здравословно“, дори и при положение, че съдържанието на мазнини или въглехидрати, както и калорийния състав е почти същият като на нездравословната версия на даден продукт.

"Хората смятат, че „здравословното“ е с по-малко калории и консумират в пъти повече от такива продукти“, казва Пиер Шандон, професор по маркетинг към Изследователския социален център INSEAD във Франция.

Това неразбиране може да доведе превишаване и преяждане с повече и ненужни количества калории и храна. Резултатите често са причина за създаване на стрес върху храносмилателните органи и повишена работа на всички органи в тялото.
От една страна, етикетът „здравословно“ е полезен и има за цел да ориентира потребителите и да насочи вниманието им върху продукта като алтернатива за по-добър избор, но от друга подобен етикет има директно въздействие върху потребителя. Той се чувства добре, че е предпочел и направил по-добър избор на храна, което погрешно му дава основание да си мисли, че щом е здравословно, значи може да си позволи по-голямо количество от него. Това е добре за бизнеса, но не и за здравето на хората. Асоциацията „здравословно“ следователно „трябва или желателно е повече от него“ е неправилна.

Например, често се случва да се прекали с количествата ядки, защото са сурови, понеже се знае, че са здравословен източник на мазнини и протеини. Последното е факт, но трябва да се има предвид, че калорийният прием е важен, също и не е здравословно да се консумират безконтролно по-големи количества от храна, само защото е или има надпис „здравословно“.

За сравнение: В 100 г печени бадеми калориите са почти толкова, колкото в суровите. Разликата е в състава и в количествата ценни вещества, които се променят при обработка на ядките.

Друг пример: В 100 г сурово сусамено семе има 7 пъти повече калций, отколкото в 100 г печено семе, но калориите са същите. Може да продължим до безкрай с подобни примери. Ако върху течния шоколад, който сте си купили, пише „здравословен“ или „веган“, или „органик“, или че не съдържа рафинирана захар, а е със заместител на захарта (например кафява захар), добре е да прочетете внимателно и остатъка от етикета. Може да се окаже, че има трансмазнини, и че всъщност калориите му са точно толкова, колкото и на обикновения течен шоколад. Това е особено опасно за любителите на сладкото, които смятат, че могат да прекаляват с него, след като е веган, био, без глутен и рафинирана захар. Специалистите съветват, ако ви се похапва повече сладко, да пробвате с различни плодове, а не с преработени храни, пък било то и с етикет „здравословно“.

Проблемът с количествата храна и порциите, които приемаме без реално да имаме нужда от толкова много калории, е сериозен. Ако сте попадали в антикварен магазин или сте посещавали къщи-музеи, където може да бъдат видени традиционни предмети от определени епохи и минали времена, вероятно ви е направила впечатление големината на съдовете им. Хранили са се в съдове, приличащи по големина на съвременните детски кухненски комплекти за игра с кукли.

На въпроса дали е здравословно да ядеш по-големи количества от храна, която се счита или е с етикет „здравословно“, отговорът е „Не“. Твърде много от нещо, което е здравословно, превръща храната от полезна във вредна заради количествата. Въпросът често се задава във връзка с плодовете и ядките, например, или чистото месо и риба.

В зависимост от здравния статус на човек, от това дали спортува или не, какви са му целите, зависи и какво количество е оптимално да приема. Но най-общо, ако сте решили да да спазвате определен плодов разтоварващ режим за конкретен период, през който се храните само с плодове – то количествата плодове може да достигнат до килограм или два, например. Но ако след преминаване към нормално хранене, продължите да поддържате ежедневно такова количество прием на плодове, защото плодовете са здравословни, то най-вероятно ще се окажете в калориен излишък, освен ако не спортувате изключително интензивно. 

Преяждането затормозява храносмилането, отделянето на ензими, инсулин... Консумира много енергия и сили на тялото, и намалява периодите за почивка и релакс.

Често се случва някой да каже, че не разбира как така яде „здравословно“ и не отслабва. Първо е много важно какво се разбира под здравословно. Ако е заменил пакетчето солети, направени от бяло брашно, със солети от пълнозърнесто, не означава, че може да изяде две такива. Пълнозърнестото брашно е за предпочитане, заради наличието на много витамини и минерали, които на практика в бялото брашно липсват. Но калориите са същите, а ако сравните и вида и количествата мазнина в тях, може да се окажат със същите стойности като обикновените. 

В по-големия процент от случаите зад съвременния етикет „здравословно“ стоят храни, които са пълнозърнести или без глутен, съдържат в себе си микро и макронутриенти, фибрите не са отстранени от брашната, продуктът не е рафиниран, бялата захар е заменена с друг естествен подсладител (кокосова захар,фурми, стевия или мед) и солта е хималайска, примерно. Тези продукти, макар и с по-здравословни съставки, имат същите калории като нездравословната версия. 

Накратко, порциите имат значение, когато се храните здравословно. И здравословната храна не значи двойна порция!