До каква степен може да се вярва на информацията по всички теми за хранене и здраве обърква всички – и професионалистите в тази сфера, и лаиците.

Специалистите по хранене изпитват съмнения и се чувстват объркани в огромното море от информация, в което им се налага да плуват и то професионално.

Отговорността им е голяма, тъй като от тях се изискват професионални съвети. Те работят индивидуално с всеки, потърсил помощта им, защото най-добре знаят, че всеки организъм е индивидуален и много фактори определят полезността или вредността на даден продукт или храна. Като имаме предвид всичко това, може да погледнем кои са храните, които почти всеки специалист по хранене НЕ консумира. Информацията е на база проучване, направено сред някои от водещите нутриционисти в САЩ.

1. Месо от животни, хранени със зърно и фураж:
За предпочитане е животното да се храни с трева. Зърното и зърненият фураж не са естествена храна за животните, но от нея те наддават бързо и е икономически ефективно за производителите. При определени климатични условия, когато не е възможна пашата, фуражът спасява животните от глад, защото е наличен 12 месеца в годината.

Нутриционистите смятат, че зърненият фураж доставя огромни количества омега 6 мастни киселини, а това за съвременния начин на хранене, при който хората приемат повече омега 6, отколкото омега 3, не е добре. Балансът е силно нарушен между тях, а омега 6 от месото  попада в хората и така завишава стойностите още повече. Това води до заболявания и възпаления в тялото, според съвременните проучвания. По тази причина преди години започнаха кампаниите по популяризиране на рибата и зехтина като източници на омега 3 – мастни киселини.

Освен това нутриционистите поставят и въпрос с ГМО фуража, както и тежко третираните с химикали и пестициди, и  химически препарати зърнени посеви. Те влизат в състава на конвенционалните фуражи, с които се храни животното. Чрез месото му те попадат в тялото на човека.

Въпросът за третирането на животните с антибиотици също е тревожен. Те страдат от заболявания и за лечението им се ползват антибиотици и различни медикаменти. Често се дават и превантивно на здрави животни. Учените смятат, че до голяма степен антибиотичната резистентност, която хората развиват днес все по-често е в резултат и на консумацията на месо от животни, отглеждани с антибиотици.

2. Най-обикновените и достъпни видове хляб от рафинирано брашно
Смята се, че хлябовете, направени от рафинирани брашна, представляват много силно преработен продукт и нямат почти никаква хранителна стойност. Освен това съдържат и доста захар, сол, стабилизатори и консерванти.

3. Зърнени закуски (корнфлейкс)

Отново трябва да прочетете етикета, защото, според нутрициолозите, повечето етикети на готови зърнени закуски в кутия, към които да добавите мляко или вода, съдържат глюкозо-фруктозни сиропи, подобрители, консерванти и други съставки, които не са добър избор и само след няколко часа ще сте отново гладни.

4. Замразени готови храни

С етикет „органик“ или не, те не са здравословен избор, твърдят специалистите. Обикновено имат добавена много сол за по-добро консервиране и още допълнителни химически съставки. Въобще идеята да се храните с нещо, което е приготвено и след това замразено, освен ако не става въпрос за оцеляване, не е добре за организма. 

5. Храни с намалено съдържание на мазнини

Като започнем от млечни продукти и стигнем до салатни сосове или бисквити, тези етикети по храните се появиха наред със здравословната мания. Проблемът е, че при производството им, като се премахне мазнината, продуктът става безвкусен и се налага да се добавят захари и различни производни на солта. Отдавна науката разкри, че не богатата на естествени мазнини храна води до излишни килограми (консумиране умерено), а рафинираните продукти като захар, брашно и други подобни.

6. Солети, бретцели и други подобни, тестени пръчици 

Дори и в България често солетите се смятат за нещо не много вредно и дори здравословно. Всичко е в количеството, но нутриционистите не биха консумирали такива храни, тъй като в повечето случаи съставът им е като на рафинирания бял хляб. Освен ако не говорим за специални солети от алтернативни брашна без добавена сол и захар. Специалистите по хранене съветват да замените обикновените солети с леблебия, което представлява печен нахут. Засищаща, евтина, достъпна в търговската мрежа и с по-добра хранителна стойност, според тях.