Кои храни могат да станат опасни през лятото

stat 14:43  |  11 август 2017 / Всички / Здраве и красота / Редактор: Адриана Пейчева /  
Внимавайте при консумацията на пилешко и кашкавал Внимавайте при консумацията на пилешко и кашкавал
Сн.: Shutterstock

Хранителните отравяния засягат милиони хора по света всяка години, като някои от тях могат да завършат фатално.
Лятото е особено рисков период. Имайки предвид този факт, както и скорошния скандал със заразените холандски яйца, експерти от Австралия, цитирани от в. "Дейли експрес", напомнят кои са най-опасните храни, дебнещи от хладилника.

Причинителите на хранително отравяне могат да бъдат различни - химикали, токсини, бактерии. И докато повечето натравяния с храни са напълно случайни, хората са по-застрашени след консумация на определени продукти. Специалисти от Австралийския институт по хранителна безопасност припомнят кои са те:

Пилешко месо
Суровото и недосготвено пилешко месо може да е заразено с бактериите кампилобактер и салмонела, пишат от БТА. Готвенето ги унищожава, така че трябва да се постараем кулинарният процес да бъде доведен докрай. Освен това трябва да избягваме контакта на сурово пилешко месо с други повърхности, за да не заразим и тях, съветват експертите.

Яйца
Яйцата също могат да бъдат заразени с бактерията салмонела. За да се предпазим от заразяване, птичият продукт също трябва да се приготвя старателно. Препоръчително е да се въздържаме от храни, които съдържат недосготвени или сурови яйца, например майонеза или салатен дресинг.

Зелени листни зеленчуци
Тъй като често се консумират сурови, зелените листни зеленчуци крият опасност от зараза с ешерихия коли. Старателното им измиване намалява риска от съприкосновение с вредната бактерия, както и от попадането на химически пестициди в организма.

Сурово мляко
Непастьоризираното мляко крие по-висок риск от зараза с бактерии като ешерихия коли, салмонела и листерия в сравнение с млякото, загрято до степен, при която те загиват.

Сирене
Често откривана в сиренето е бактерията златист стафилокок. Тя е устойчива на топлина, така че най-добрият начин да избегнем зараза с нея е да съхраняваме продукта при температура под 5 градуса Целзий.


Новините в снимки

Следваща Предишна
  • Санса Старк позира за гореща фотосесия
  • Брадърите се отдадоха на щуро парти (снимки)
  • Скалата ще става татко за 3-ти път: Момиче е!
  • Николета смени имиджа - отряза косата си
  • Джино спечели чалга финала на Big Brother
  • Илиана Раева отбеляза двоен празник
  • Кърк Дъглас отпразнува 101-вия си рожден ден
  • Заснеха Михаела Филева и Pavell да се целуват

Акценти


Кърк Дъглас отпразнува 101-вия си рожден ден
Синът на Кърк Дъглас - Майкъл, пристигна със самолет от Ню Йорк в Бевърли хилс за честването на 101-вия рожден ден на баща му през уикенда

Заведения


Къщата с часовника

Непосредствената близост на ресторант „Къщата с часовника” до бив ...

Morgan’s Bar

Morgan’s Bar в София или барът на Капитана – нов клуб в центъра н ...

Зодиак