Кои храни могат да станат опасни през лятото

stat 14:43  |  11 август 2017 / Всички / Здраве и красота / Редактор: Адриана Пейчева /  
Внимавайте при консумацията на пилешко и кашкавал Внимавайте при консумацията на пилешко и кашкавал
Сн.: Shutterstock

Хранителните отравяния засягат милиони хора по света всяка години, като някои от тях могат да завършат фатално.
Лятото е особено рисков период. Имайки предвид този факт, както и скорошния скандал със заразените холандски яйца, експерти от Австралия, цитирани от в. "Дейли експрес", напомнят кои са най-опасните храни, дебнещи от хладилника.

Причинителите на хранително отравяне могат да бъдат различни - химикали, токсини, бактерии. И докато повечето натравяния с храни са напълно случайни, хората са по-застрашени след консумация на определени продукти. Специалисти от Австралийския институт по хранителна безопасност припомнят кои са те:

Пилешко месо
Суровото и недосготвено пилешко месо може да е заразено с бактериите кампилобактер и салмонела, пишат от БТА. Готвенето ги унищожава, така че трябва да се постараем кулинарният процес да бъде доведен докрай. Освен това трябва да избягваме контакта на сурово пилешко месо с други повърхности, за да не заразим и тях, съветват експертите.

Яйца
Яйцата също могат да бъдат заразени с бактерията салмонела. За да се предпазим от заразяване, птичият продукт също трябва да се приготвя старателно. Препоръчително е да се въздържаме от храни, които съдържат недосготвени или сурови яйца, например майонеза или салатен дресинг.

Зелени листни зеленчуци
Тъй като често се консумират сурови, зелените листни зеленчуци крият опасност от зараза с ешерихия коли. Старателното им измиване намалява риска от съприкосновение с вредната бактерия, както и от попадането на химически пестициди в организма.

Сурово мляко
Непастьоризираното мляко крие по-висок риск от зараза с бактерии като ешерихия коли, салмонела и листерия в сравнение с млякото, загрято до степен, при която те загиват.

Сирене
Често откривана в сиренето е бактерията златист стафилокок. Тя е устойчива на топлина, така че най-добрият начин да избегнем зараза с нея е да съхраняваме продукта при температура под 5 градуса Целзий.



Новините в снимки

Следваща Предишна
  • София Борисова отбеляза 25 г. ”Романтика” с пищно тържество
  • Джъстин Бийбър беше шафер на сватбата на баща си
  • Марги Хранова и Константин влизат в ”Капките”
  • ДесиСлава на червения килим след раждането
  • Бременната Лонгория се появи в рокля-комбинезон
  • Наум Шопов и Теа не мислят да се женят
  • Вижте Нора Недкова като тийнейджърка
  • Тервел Пулев стана ”магистър по право” от СУ

Акценти


София Борисова отбеляза 25 г. ”Романтика” с пищно тържество
Вчера топ дизайнерът София Борисова отпразнува сребърен юбилей на своята модна къща "Романтика фешън". Събитието се отличи с топла и изискана обстановка.

Заведения


The Secret Garden Bar & Dinner

Потопете сетивата си в едно уникално кулинарно преживяване от нов ...

La Cubanita

La Cubanita бар&динър е модерно заведение с Кубински акцент. Подч ...

Зодиак