Кои храни могат да станат опасни през лятото

stat 14:43  |  11 август 2017 / Всички / Здраве и красота / Редактор: Адриана Пейчева /  
Внимавайте при консумацията на пилешко и кашкавал Внимавайте при консумацията на пилешко и кашкавал
Сн.: Shutterstock

Хранителните отравяния засягат милиони хора по света всяка години, като някои от тях могат да завършат фатално.
Лятото е особено рисков период. Имайки предвид този факт, както и скорошния скандал със заразените холандски яйца, експерти от Австралия, цитирани от в. "Дейли експрес", напомнят кои са най-опасните храни, дебнещи от хладилника.

Причинителите на хранително отравяне могат да бъдат различни - химикали, токсини, бактерии. И докато повечето натравяния с храни са напълно случайни, хората са по-застрашени след консумация на определени продукти. Специалисти от Австралийския институт по хранителна безопасност припомнят кои са те:

Пилешко месо
Суровото и недосготвено пилешко месо може да е заразено с бактериите кампилобактер и салмонела, пишат от БТА. Готвенето ги унищожава, така че трябва да се постараем кулинарният процес да бъде доведен докрай. Освен това трябва да избягваме контакта на сурово пилешко месо с други повърхности, за да не заразим и тях, съветват експертите.

Яйца
Яйцата също могат да бъдат заразени с бактерията салмонела. За да се предпазим от заразяване, птичият продукт също трябва да се приготвя старателно. Препоръчително е да се въздържаме от храни, които съдържат недосготвени или сурови яйца, например майонеза или салатен дресинг.

Зелени листни зеленчуци
Тъй като често се консумират сурови, зелените листни зеленчуци крият опасност от зараза с ешерихия коли. Старателното им измиване намалява риска от съприкосновение с вредната бактерия, както и от попадането на химически пестициди в организма.

Сурово мляко
Непастьоризираното мляко крие по-висок риск от зараза с бактерии като ешерихия коли, салмонела и листерия в сравнение с млякото, загрято до степен, при която те загиват.

Сирене
Често откривана в сиренето е бактерията златист стафилокок. Тя е устойчива на топлина, така че най-добрият начин да избегнем зараза с нея е да съхраняваме продукта при температура под 5 градуса Целзий.


Новините в снимки

Следваща Предишна
  • Ашли Греъм като мадама от 80-те (снимки)
  • Жената на Рони се скрила във фризер в Барселона
  • Мира Добрева хвали красотата на дъщеря си
  • Диляна Попова на почивка с Борил и сестра си
  • Хелън Хънт се раздели с мъжа си след 16 г. брак
  • Най-добрите телефони за ученици
  • Светлана Василева се сближи с Християн Гущеров
  • Гери Малкоданска се сгоди?

Акценти


Ел Макферсън (53) показа снимка от голо къпане
Дългокраката манекенка все още заслужава прякора си "Тялото".

Заведения


Ресторант Чехов 51

Приятно местенце за вашите срещи и бизнес презентации с потенциал ...

Once Upon a Time Biblioteka

Once upon a time…BIBLIOTEKA е заведението в София, в което литера ...

Зодиак