Хората, чието систолично кръвно налягане е с всекидневни колебания, са с 2 пъти по-голям риск от всякакъв вид деменция или болестта на Алцхаймер в сравнение с онези, които са с по-стабилно кръвно налягане.

"Участниците с колебания в кръвното са с близо 3 пъти по-голям риск от васкуларна деменция, предизвикана от втвърдяване на артериите. Получените разултати навеждат на мисълта, че увеличената ежедневна вариабилност на кръвното налягане е значим рисков фактор за развитие на всякакъв вид деменция, включително васкуларна деменция, и болестта на Алцхаймер сред възрастните японци" - заяви ръководителят на изследването д-р Томоюки Охара от Медицинския институт към университета Кюшу във Фукуока.

Връзка между ежедневните колебания в кръвното налягане и развитие на деменция е наблюдавана, независимо дали участниците имат нормално или високо кръвно налягане.

Изследването не доказва, че вариациите в кръвното налягане предизвикват деменция, а че едното е свързано с другото, пишат от БТА, цитирайки Охара. Ако обаче имате колебания в кръвното си налягане, стабилизирането му може да предотврати деменция.

За целите на изследването Охара и колегите му проследили здравословното състояние на над 1600 мъже и жени на 60 и повече години, които не са засегнати от деменция. В групата имало участници с нормално и високо кръвно налягане. Около 40 на сто приемали лекарства за понижаване на кръвното налягане.

Кръвното нaлягане на участниците било измервано три пъти всяка сутрин в разстояние на месец, за да се проследят ежедневните колебания. Били прегледани и медицинските им картони, а участниците минали също тестове за запаметяване, при които екипът на Охара потърсил признаци на деменция. След като здравословното им състояние било следено 5 години, 134 от тях развили болестта на Алцхаймер, а 47 - васкуларна деменция. Васкуларната деменция се дължи на намалено оросяване на мозъка с кръв и често е придружена от мини инсулти. Резултатите от изследването са публикувани в Circulation.