В навечерието на годишнината имението му "Грейсленд" в Мемфис бе окупирано от хиляди почитатели със свещ в ръка. На събитието се появи и бившата съпруга на Елвис Присила Пресли, която се осмели да влезе сред екзалтираната тълпа и да прекара малко време с феновете на единствения си съпруг. Двамата са женени от 1967 до 1973 г.

Днес по цял свят се очакват още много събирания на фенове, концерти, състезания, търгове и други събития, посветени на Елвис.

На 3 ноември в Лондон ще бъде открита изложба, фокусирана върху периода на музиканта между 1969 - 1977 г. Тя ще представи над 200 предмета от архивите на "Грейсленд"

След 2 дни в германският град Бад Наухайм, в който някога е живял Пресли, започва 16-ото издание на европейския фестивал "Елвис". Той живее там от есента 1958 г. до началото на 1960 г., докато отбива военната си служба в съседния град Фридберг. Местните си спомнят как е обикалял околността със своя кадилак, а нощем жилището е било обсаждано от фенове. На тазгодишния фестивал ще има концерти, филми и автомобили, произведени през 50-те и 60-те.

През тези години Елвис кара младите фенове да изпадат в екстаз, докато същевременно предизвиква гняв в консервативна Америка. Смесването на кънтри музика с ритъмендблус бе нещо съвсем ново по онова време и промени завинаги света на музиката.

"Без Елвис нито един от нас нямаше да постигне успех", увери навремето Бъди Холи.

"Без Елвис нямаше да има "Бийтълс", твърдеше Джон Ленън.