Учени от университета на Пенсилвания са установили, че една шепа бадеми дневно повишава нивата и стимулира функциите на липопротеина с висока плътност (HDL), наричан също "добър" холестерол.

Въпросният холестерол отдавна се смята за полезен заради начина, по който извежда вредните вещества от артериалните стени и ги транспортира до черния дроб за изхвърляне.

За целите на изследването специалистите са сравнили нивата и функциите на липопротеина с висока плътност при участници, които всекидневно консумирали бадеми с тези на група, хапваща мъфини.

Изследователите са отчели повишени нива и подобрени функции на HDL при индивидите, които хапвали ядки, пишат от БТА. Освен че оказват благоприятен ефект върху "добрия" холестерол, бадемите са и отличен източник на полезни мазнини, витамин E и фибри.

"Ако включват бадеми във всекидневното си хранене, хората могат да извлекат полза за здравето на сърцето"
, казва професор Пени Крис-Етъртън от изследователския екип.