В изповед пред списание "Elle" тя отхвърли притесненията, че за нея ще се харчат големи суми държавни пари и сподели, че единственият недостатък на съпруга й е, че е по-млад от нея.

Вижте Брижит и Мелания в Париж >>

Преди дни беше съобщено, че над 150 000 души са се подписали под петиция срещу плановете на държавния глава да даде на съпругата си официален статут на "първа дама". Това би означавало тя да има офис, персонал и издръжка от държавния бюджет. Нито френската конституция, нито установеният протокол дават официален статут на президентските брачни партньори. За тях се отпускат такива екстри, но те се поемат от бюджета на Елисейския дворец.

Според официални одити става дума за около 450 000 евро годишно. В интервюто обаче Брижит Макрон обеща на французите прозрачност на действията си, предаде БНТ. Всички ще знаят какво прави и какви са средствата, с които разполага. Правилата ще бъдат очертани от "харта на прозрачността", подчерта тя.

Всичко, с което се занимава първата дама, пък ще бъде публикувано на сайта на Елисейския дворец. А това, на което бившата учителка е решила да се посвети, е образованието и да помага на хората с увреждания.

Брижит Макрон има трима сътрудници, двама от които са президентски съветници, и секретарка. Екипът й е по-малък от антуража на Валери Трирвильор (Франсоа Оланд), която разполагаше с петима сътрудници, на Карла Бруни (Никола Саркози) – осем, Бернадет Ширак (Жан Ширак) - двайсетина.

В интервюто г-жа Макрон разказва за семейството си, шегувайки се и без комплекси за възрастовата разлика от 24 г. със съпруга й.

Единственият недостатък на Емаюел е, че е по-млад от мен. Когато чета написаното за нас, имам усещането, че това е нечия чужда история. А нашата история е толкова обикновена“, отбелязва тя, цитирана от "Мениджър".

Брижит е учителка по театрално изкуство на Еманюел Макрон, когато той е на 16 години. Развежда се първия си съпруг, за да се омъжи за него.

„Ако не бях направила този избор, щях да пропусна живота си", казва сега тя.

На въпрос за влизането й в Елисейския дворец, първата дама отговаря:

„Толкова съм свикнала, че с Еманюел ми се случват необичайни неща, че винаги се чудя какво ще е следващото приключение. И това продължава от 20 години“.

Брижит Макрон разказва и за победата на първия тур на президентските избори:

„Мнозина мислеха, че след първия тур ние смятаме, че вече сме спечелили. Грешка. Никога не си го помисляли“.

Това е първото интервю на президетнската съпруга след изборите на 7 май. Оттогава тя не е правила изявления пред медиите, а изявите ѝ се ограничаваха до няколко снимки в популярни списания и официални видеа от Елисейския дворец в социалните мрежи.