Лошите данни и тревожна статистика за здравето на децата са причина държави като Канада да обмислят въвеждането на повсеместна забрана в страната за реклама на нездравословна храна за деца под 17-годишна възраст.

Ще обхваща излъчването на всякакви видове реклами на храни и продукти, дори само изписването на логото или наименованието на конкретен продукт от групата на готовите и бързи храни, ще е забранено. Забраната ще важи за телевизии, радио, интернет и печатни медии, включително и спонсорство на спортни отбори.

Процесът е стартирал с първата стъпка - публични консултации за това как и каква храна се продава и предлага на децата. Експертите очакват да се въведат строги правила за продажба на храни с високо съдържание на мазнини, захар, натрий. В провинцията Квебек има подобна забрана от 1980 г. като резултатите са толкова добри, че карат цяла Канада да последва примера. В Европа все още сме далеч от подобни действия, но държави като Швейцария и Дания например забраниха влагането на трансмазнини в храните и продуктите, което е със сигурност стъпка в правилната посока.

Предизвикателствата пред родителите са много големи, тъй като основният консуматор на бързи и готови храни са децата. Един от методите децата да бъдат отклонявани от желанието им за консумация на такива храни е като се предложат здравословни алтернативи, които да са вкусни и атрактивни за тях. Това отнема време и превъзпитаването на вкусове и вече придобити навици е едно от най-трудните неща, но със сигурност представлява една от най-важните инвестиции, която родителите трябва да направят в името на здравето на децата си. Хранителните навици се придобиват, те не са вродени. В този смисъл детето няма вроден рефлекс да яде, примерно, пържени картофи и да пие кола или безалкохолни напитки.

Надяваме се със следващите идеи да бъдем от полза на семействата в тази посока.

1. Захарни изделия – тук влизат всички готови и пакетирани с изкуствени консерванти и трансмазнини шоколади, пасти, бонбони, бисквити, кроасани и т.н. Всички тези храни отслабват имунитета на децата.
Алтернатива - здравословни десерти, които са на базата на сушени плодове, ядки и семена (може да приготвите вкъщи или да купите готови); шоколади без трансмазнини и изкуствени добавки. Десерти като кексове, торти или бисквити, при които да замените бялото брашно и захар с пълнозърнесто или друго алтернативно брашно без глутен, а захарта с естествени подсладители като стевия, фурми, мед. Ако приготвите вкъщи здравословни бисквити или кексчета, то със сигурност няма да вложите трансмазнини или маргарин, а ще използвате естествени мазнини като олио, зехтин, кокосово масло и т.н.

2. Безалкохолни напитки
Това е истински бич за здравето на децата. Тези напитки съдържат само химически и изкуствени вещества - оцветители, захар или глюкозо-фруктозен сироп, консерванти и т.н. Често се предлагат в промоция с хамбургери, чипс, торти и др.
Алтернатива - прясно изцеден сок, плодови и естествено подсладени чайове, домашно приготвени лимонада или оранжада, айрян, плодови смутита и др.

3. Пържени картофи
Картофите сами по себе си са полезен продукт, но, когато са пържени в мазнини на 250 градуса, стават сериозен източник на вредни и канцерогенни мазнини и вещества. Това се отразява върху имунитета на децата, затруднява работата на сърцето и ендокринната система.
Алтернатива - Може да приготвите картофени пръчици на фурна. Една от идеите, която споделяме с вас, е да нарежете картофите на тънко във формата на продаваните пържени картофи, да ги мариновате в зехтин или олио, или кокосова мазнина, с червен пипер и чубрица, и да изпечете във фурна до 150 градуса.

4. Чипс
Чипсът, който се продава, е пълен с трансмазнини, сол и разбира се, много изкуствени добавки. Истински вредна храна с нулева хранителна стойност за човешкото тяло, предлагаща само т.нар. празни калории.
Алтернатива – Пригответе домашен чипс – картофи нарязани на тънко, с малко мазнина и изпечени на фурна.
Бихте могли да приготвите и чипс от плодове и зеленчуци, като вече се продава и в търговската мрежа, например чипа от червено цвекло / сушено /, и домати, ябълки и др.

5. Пица и паста – пицата и пастата, които се произвеждат и предлагат в ресторантите, и търговската мрежа в повечето случаи са от бяло брашно. За здравето на децата и поддържане на силен имунитет е важно брашното, което консумират, да бъде пърнозърнесто, тъмно, ръжено  и т.н., а не бяло и рафинирано. Бялото брашно не съдържа минерали и витамини, а дава само бърза енергия и калории, като кратко след приема на такива храни, децата се чувстват изморени, раздразнителни, с трудност в концентрацията и тн.
Алтернатива – Купувайте паста от пълнозърнесто и друго брашно, различно от бялото. Пазарът предлага вече макарони, произведени от 100 % брашно от грах или леща. Освен че изглеждат цветни и интересни, те са и много вкусни и са прекрасна алтернатива на традиционните бели макарони.  
Пригответе вкъщи домашна пица от брашно, което е пълнозърнесто, тъмно или ръжено, както и микс. Ако изберете хранене навън, в много заведения вече се предлагат пици от алтернативно на бялото брашно.

6. Течен шоколад и сладолед
Всичко казано за захарните изделия, важи и за течния шоколад и сладоледа.
Алтернатива – опитайте се да направите домашен течен шоколад, използвайки най-семпла рецепта. Необходим ви е блендер и следните съставки: за овкусяване и подслаждане използвайте фурми или мед, добавете какао на прах или какаова паста, малко вода и поставете всичко това в блендера. Разбийте и по ваша преценка може да добавите плодове, ядки и т.н. Същата смес, поставена във фризер, ще се превърне в сладолед.
Използвайте и идеи за плодов сладолед, като разбиете с блендер замразени плодове като банани, пъпеши, праскови и овкусите отгоре с ядки.
 
Всичко е въпрос на личен пример и възпитание. Децата слушат с очите си, тоест те до голяма степен копират поведението на родителите си. Затова ролята на семейството и близките е много важна. Когато положите здрави основи вкъщи, дори и да се изкуши детето навън или в училище с нездравословни храни, то ще ги консумира много по-рядко и по-малко от останалите деца, които нямат здравословен пример в семейството.