Интернет може да е нож с две остриета за децата в началното и основното училище. От една страна в днешно време е абсурдно да се забранява достъпа до глобалната мрежа, защото по този начин се ограничава достъп до знания и забавления на децата и на практика се спира развитието им. От друга страна обаче интернет може да е доста опасно място - напълно неподходящо за невръстни и подрастващи деца.

Именно затова ви предлагаме да прочетете нашият списък с 12 препоръки как да предпазите детето си в интернет.

1. Най-важното е да имате комуникация със своето дете

Поговорете с него относно опасностите в интернет. Разкажете му за безумната игра "Син кит", която е довела до смъртта на десетки деца. Споделете му, че не трябва да се доверява на непознати, защото в повечето случаи те действат по-егоистични подбуди и може да му навредят. Когато между вас и вашето дете има изградена стабилна връзка, основаваща се на разбиране, а не на заповеди, то може да бъдете една идея по-сигурни за безопасността на вашето дете. Трябва да знаете, че интернет е нещо неутрално, а зад евентуалните проблеми се крие липсата на комуникация и недостатъчно споделяне.

2. Блокирайте опасните сайтове

Браузърите позволяват да бъде блокиран достъпът до определени сайтове. Ако вашето дете има собствен компютър, то трябва да блокирате сайтовете за възрастни, сайтовете за запознанства и социалните мрежи, като Twitter и Facebook - те не са подходящото място за едно подрастващо дете.

3. Смартфони и таблети

Тъй като в днешно време голяма част от влизанията в интернет стават през смартфон или таблет, то може би трябва да помислите за ограничаващо приложение. В този случай имате голям избор, като ключовите характеристики, които трябва да притежава приложението са - проследяване на активността и местоположението на смартфона/таблета на вашето дете и блокиране на неподходящи приложения и сайтове. За Android е налично родното приложение Protect your kid. Други алтернативи са Find my Kids: Child locator, а безплатната антивирусна Kaspersky Mobile Antivirus: Web Security & AppLock може да е полезна дори и за вас - функцията AppLock би направила невъзможно ползването на мобилните приложения за комуникация като Messenger, Snapchat и дори Facebook. Трябва да знаете, че блокирането на порнографското или друго неподходящо съдържание за деца на смартфона е малко по-трудно, така че притежанието на смартфон от дете под 14 години може би не е най-добрият вариант.

4. Сложете парола на компютъра

Ако детето ви няма собствен компютър, то си сложете парола, която да знаете само вие. По този начин достъпът му до интернет ще може да става само когато сте наоколо.

5. Никакво споделяне с други
Научете вашето дете да не споделя паролата на своята поща, снимки, лична информация, като име, адрес, училището, в което учи, вашата месторабота, ЕГН или телефонен номер с никого в интернет. Научете го да не отговаря на имейли от непознати и му разкажете за опасностите от спам-писмата и вирусите.

6. Избягване на конфликтите
Голяма част от възможните проблеми започват от спорове с други. Научете детето си да уважава чуждото мнение, макар и да не е съгласно с него. Освен това детето ви не трябва да взема присърце възможни обиди или провокации, които могат да се отправят към него в някои масови онлайн игри или форуми.

7. Спазване на правилата
Научете детето си да спазва онлайн правилата. Така например Facebook не позволява да си създадете профил, ако сте на възраст под 13 години. Затова има причина, а детето ви трябва да разбере, че в такива случаи не трябва да лъже. Освен това не трябва и да взема под внимание чуждото мнение, ако някои съученици му се подиграват, заради това, че няма профил в социалните мрежи. Колкото по-рано вашето дете се научи да не се води по мнението на други хора, толкова по-добре.

8. Вируси и хакери
Сайтовете, които крият заплахи са много. Научете детето си да не тегли файлове от всеки сайт, а му споделете кои са безопасните за това места. Разкажете му, че вредоносните файлове могат да навредят не само на вашия/неговия компютър, но и на личната му неприкосновеност или дори на вашата банкова сметка. Освен това, детето ви трябва да разбере, че на практика всички съобщения, обещаващи печалба или някаква безплатна награда, са измама, която може да се окаже пагубна за вас - никой никъде не раздава безплатни подаръци, а всяко нещо си има цена, която не винаги е парична.

9. Анонимни акаунти и фалшиви профили
Много важно е вашето дете да разбере, че няма как да е сигурно кой се крие зад някой профил. Опасността от комуникация с фалшиви профили е голяма, затова детето ви трябва да е много предпазливо и да не се доверява на никой, колкото и благовиден и искрен да изглежда - единствените хора, които са загрижени за него са неговите родители, роднини и най-близки приятели.

10. Никакви срещи
Логично, не трябва да позволявате детето ви да се среща с хора, които не познавате.

11. Намалете омразата
Едни от сайтовете, които няма смисъл да блокирате, са YouTube и Vbox. Въпреки това не всички клипчета и канали там са подходящи за подрастващите. Много от тях може да са свързани с пропагандирането на расова, политическа или друг тип омраза. Научете детето си, че не е правилно да се поддава на тази пропаганда и да превръща малко по-различните от него хора в бездушна маса. Омразата никога не води до положителни резултати.

12. Примери на подражание
Отново, YouTube и Vbox са пълни с медийни и музикални звезди, които подрастващите погрешно могат да сметнат за хора, на които да подражават. За вашето дете може да бъде доста вредно, ако започне да копира поведението на фриволната Гери-Никол, някоя чалга звезда или някоя "нацепена батка". Тук проблемът обаче не е свързан с интернет, а с ценностите и начина ви на възпитание.