Витамин С има противоракови свойства

stat 07:33  |  10 септември 2017 / Всички / Здраве и красота / Редактор: Нели Делчева /  
Витамин C Витамин C
Сн.: Shutterstock

Биолози установиха, че аскорбиновата киселина (витамин С) регулира поведението на стволовите кръвни клетки и защитава организма от развитие на левкемия.
Учени от Тексаския университет в Далас откриха връзка между съдържанието на аскорбинова киселина в тъканите на организма и вероятността от развитие на левкемия. Оказало се, че витамин С потиска прекалената диференциация на предшественици на кръвните клетки и поддържа функционирането на потискащия туморите протеин Tet2.

Отдавна е известно, че в хемопоетичните стволови клетки концентрацията на аскорбинова киселина е по-голяма, отколкото в другите видове клетки.

Хемопоетичните стволови клетки са предшественички на всички видове кръвни клетки, които са нужни за обновяване на кръвта през целия живот. Първоначално те не са специализирани, но при деленето си се диференцират, като придобиват свойства на конкретен вид кръвни клетки, например еритроцити или левкоцити. Същевременно нивото на аскорбиновата киселина в тях се понижава. Причините за това не бяха съвсем ясни.

За да изяснят как аскорбиновата киселина влияе върху съдбата на хемопоетичните стволови клетки и образуването на кръвни клетки, учените използвали мутирали мишки. Мутацията не позволявала на клетките на гризачите да произвеждат витамин С. Обикновено мишки и редица други бозайници сами произвеждат аскорбинова киселина и не се нуждаят от приемането й с храната.

Хората, морските свинчета и някои други организми обаче не притежават подобни способности и аскорбинова киселина обезателно трябва да се съдържа в храната им. Изследването на мутиралите гризачи позволило да се установи какво се случва в кръвоносната система на бозайници при недостиг на витамин С.

Резултатите показали, че при недостиг на аскорбинова киселина броят на хемопоетичните стволови клетки в кръвотворни органи, като далака, у мутирали мишки е значително по-малък. Причината за това е, че хемопоетичните стволови клетки у такива гризачи активно се диференцират и "запасите" им са недостатъчни. В случая е от значение и активността на протеина Tet2, който потиска развитието на тумори. Когато у мишките е налице недостиг на витамин С, тя е понижена и затова рискът от развитие на левкемия е по-голям от обичайното.

Добавянето на аскорбинова киселина в храната на мутиралите гризачи повишило активността на Tet2 и възстановило броя на хемопоетичните стволови клетки.
Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър".


Новините в снимки

Следваща Предишна
  • Малкълм Йънг от AC/DC почина на 64
  • Алла  (68) и Галкин се венчаха, честитки от Киркоров
  • Фотограф показа истината за красивите снимки
  • Закръглен модел предизвика слабите си колежки
  • Ракът на Джулия Луис-Драйфус спря сериала ”Вице”
  • Вижте Диляна Попова като малка
  • Кристиан Костов ще пее на ”Мис свят” в Китай
  • Известни българки и порасналите им момичета

Акценти


Славин Славчев: Душата ми принадлежи на Julian's Laughter
Славин Славчев, който ни откъсна главите в третия сезон на X Factor, се завръща с новата си група - Julian's Laughter.

Заведения


Ресторант Modera

Обзаведен по всички правила на фън-шуй практиката за добра хармон ...

Piece of Paradise - bar & dinner

Стил и класа от последно поколение намира всеки в новото райско м ...

Зодиак