Традицията, с която германците тръгват в 1 клас

stat 07:21  |  13 септември 2017 / Всички / Отново в час / Редактор: Нели Делчева /  
Schultüte - фуния, която децата получават на първия си учебен ден в Германия Schultüte - фуния, която децата получават на първия си учебен ден в Германия
Сн.: Shutterstock

Това е нещото, без което нито един ученик в Германия не прекрачва за първи път училищния праг.
Тя трябва да са сладкото начало на първия учебен, който се оказва, че не за всеки първокласник е сладък.

Вижте снимки >>
 
Голямата фуния е пъстро украсена или е изработена от цветни хартии. Вътре може да сложите всичко, което може да бъде полезно за детето през първата му година в училище, но не бива да се пропускат и сладките удоволствия.

Ако решите да зарадвате първокласника си с такава фуния, може да сложите вътре малки книжки, цветни моливи, флумастери, пастели, бутилка или манерка за вода, ластици и фибички за коса за момичетата, ключодържател, забавни чорапи, шал, магнитни букви, джобна игра, талисманче или малка плюшена играчка, бисквити, шоколади, бонбони и въобще какво мислите, че ще се хареса на вашето дете.
 
Историята на тази необикновена традиция започва преди 200 години. Според етнолози сладката фуния се разпространява от провинциите Тюрингия и Саксония в цяла Германия, Австрия и немскоговорящата част на Швейцария. Промишленото производство на фунии започва през 1910 г. в Саксония.
 
Първите писмени доказателства за съществуването на фуниите датират от 1801 г. в Тюрингия. Преди фунията да стане популярна извън двете германски провинции, децата в другите региони са получавали сладко хлебче, ябълка или блокче шоколад.
 
В днешно време се придава все по-голямо значение за тръгването на училище. Обичайно е кръстници, баби и дядовци, лели и чичовци, вуйни и вуйчовци да участват семейно в училищните тържества.
 
Междувременно социолози предупредиха, че фуниите се превръщат в символ на социалния статус. На някои места е популярно децата сами да изработват фуниите си в края на детската градина. Смята се, че това има педагогическа стойност, а освен това и излиза по-евтино.


Новините в снимки

Следваща Предишна
  • Папазова: ”Мис Пловдив” имаше повече първи места
  • Дженифър Лорънс и Дарън Аронофски се разделиха
  • Наталия Водянова показа голямото си семейство
  • Биг Брадър изгони Дебора от шоуто
  • Японската принцеса Мако се омъжва след година
  • Гала: Банова и Плевнелиев са в Атина
  • Ашли Греъм в топ 10 на най-платените модели
  • Орлин Горанов с приятели на сцената за 60-и РД

Акценти


Бродуейският хит ”Исус Христос - суперзвезда” идва у нас
Бродуейският хит "Исус Христос - суперзвезда" ще има три представления у нас - на 5, 6 и 7 април от 20.00 ч. в зала 1 на НДК.

Заведения


Ресторант Modera

Обзаведен по всички правила на фън-шуй практиката за добра хармон ...

Piece of Paradise - bar & dinner

Стил и класа от последно поколение намира всеки в новото райско м ...

Зодиак