Чрез Инстаграм 27-годишната британска манекенка Искра Лорънс, която носи дрехи с размер 42-44, стана известна и вече е търсен модел.

Вижте снимки на Искра >>

За Лин Уебър от бранда "Марина Риналди", който предлага облекла с размер над 40, социалните мрежи осигуряват по-демократичен начин за комуникация и представяне на различни типове жени. Във Великобритания 57 % от жените са с наднормено тегло, а в САЩ - 63 на сто, сочат данни на Световната здравна организация.

С 4 милиона последователи в Инстаграм, Искра Лорънс е лице на марката за бельо Aerie, създадена от производителя на прет-а-порте "Америкън ийгъл", и дефилира по време на Нюйоркската седмица на модата.

Тя си припомни, че преди шест години лондонски агент й се присмял, като й казал, че никога няма да й предложат да работи в Ню Йорк. Лорънс сега възнамерява да се възползва от известността си, за да се бори срещу диктата на модата, който налага недостижими за повечето жени стандарти.

Тя отказва снимките й за клиенти да бъдат ретуширани.

"Формите не са дефекти, а част от тялото. Просто бяхме убедени от обществото и медиите, че това е проблем. Всеки ден в социалните мрежи получавам послания от момичета, че съм им помогнала да избегнат хранителни смущения и да се справят със самоубийствени мисли", отбеляза манекенката, цитирана от БТА.