Когато стане въпрос за хранене, тийнейджърите са известни със своите вредни хранителни навици. Обикновено те искат да хапват само ако нещо има приятен вкус или се консумира бързо.

Разпространени са вярванията, че в ранна юношеска възраст може да се яде всичко, защото организмът е млад, метаболизмът е бърз и всичко това ще компенсира вредите от нездравословната храна. Съвременните изследвания обаче показват именно, че храненето в ранните етапи от човешкия живот до голяма степен предопределя състоянието на здравословния статус в зрелите години. В годините на развитие на тялото храната оказва ключово значение при превенция срещу заболявания като рак, сърдечносъдови болести и остеопороза.

От какво се нуждаят тийнейджърите?

Най-вече от енергия! И не от празни калории! Средно, в зависимост от физическата активност, момичетата може да достигнат до нуждата от прием на 2200 калории, а момчетата до около 3000 калории дневно. Важно е откъде идват калориите, защото лесно могат да се достигнат с любимите храни на децата като чипс, солети, бисквити, пица, хамбургери и безалкохолни напитки, но това са празни калории, получени от продукти, бедни на хранителни вещества.

Дори и да се приеме нужният брой калории, ако те са от бедна на хранителни вещества храна, на практика клетките в тялото гладуват, въпреки че е внесен необходимият брой калории. Ако такова хранене е системно и се случва по няколко пъти в седмицата и месеца, до година-две резултатът е наднормено тегло у децата и влошаване на здравето им.

Калцият и желязото са двата важни минерала за тийнейджърите, защото помагат за изграждането на силни кости и намаляват риска от остеопороза в зряла възраст. За спортуващите младежи и атлети калцият е особено важен за поддържане на мускулната тъкан и нормалната работа на сърцето и поддържане на регулярен пулс. Желязото пък помага на червените кръвни телца да пренасят кислород в тялото и това води до усещане за прилив на енергия.

Момичетата са особено притеснени за външния си вид и килограми, и поради тази причина избягват не само вредните мазнини, но и полезните, тъй като най-често не са запознати с разликите между тях. Ограничаването на полезните мазнини пък често води до състояния на депресия и именно затова в тийнейджърските години момичетата са особено податливи на хранителни разстройства като анорексия и булимия. Добрите мазнини от пълномаслено кисело мляко, риба, авокадо, семена, ядки ще допринесат за намаляването на рисковете от тези състояния и ще подпомогнат хормонообразуването в тялото на подрастващата девойка.

Бавните въглехидрати от пълнозърнести брашна, ориз или зърнени и бобови култури доставят на тялото фибри, минерали, витамини и не повишават рязко кръвната захар. Липсата на пикове в отделянето на инсулина ще доведе и до липса на непрекъснато желание за сладки и рафинирани храни у тийнейджърите. 
Храната, освен полезна, трябва да е и вкусна, а за младежите на първо място е вкусът. По-долу представяме вкусни опции, които са бързи и полезни! А защо да не включите някои от предложенията за бързи похапвания в менюто на вашия тийнейджър?

МЕНЮ

Гуакамоле с моркови, броколи, карфиол и целина

Витаминозната бомба от сурови зеленчуци и плодове гуакамоле се приготвя от авокадо, домати, лук и лимонов сок. Авокадото съдържа полезни мазнини, които помагат при синтеза на хормони, дават усещане за ситост и неговите мазнини помагат за редуцирането на телесните мазнини. Богато е на много фибри, ензими, минерали, и витамин Е. Вместо крекери, към тази авокадова разядка може да добавите моркови и целина, нарязани на тънки и дълги лентички, с които да се хапва. 

Замразено кисело мляко с кашу и орехи

Пълномасленото кисело мляко е необходимо за растежа на децата и експертите съветват да се похапва като закуска. И да, не обезмаслено или нискомаслено, а пълномаслено!

В него има полезни мазнини и протеини! Тази рецепта за бърза закуска е интересна алтернатива на сладоледа. Просто разбийте в блендер или кухненски робот малко сурови орехи и кашу, които са отличен източник на желязо, цинк, магнезий, и ненаситени мазнини, добавете киселото мляко, малко фурми или мед за подслаждане и след това сложете във фризера да стегне!

Хумус

Все по-популярен и у нас, хумусът е традиционно ястие в арабските страни. Поднася се като разядка, която се приготвя от сварен и смлян на паста нахут и сусамов тахан. Нахутът е изключително полезна бобова култура, доставяща много витамини и минерали, фибри и ценни бавни въглехидрати, които водят до стабилни стойности на кръвната захар и усещане за ситост дълго време след консумирането. Сусамовият тахан пък се прави от сусамови семена, които са богат източник на антиоксиданти и калций, както и ценни растителни мазнини. Може да се хапва както намазан върху пълнозърнеста питка или хляб, така и с лентички от краставици, моркови или целина. Така, неусетно, децата ще консумират повече сурови зеленчуци, докато хапват от вкусната разядка.

Пълнозърнеста или безглутенова паста с доматен сос

Децата обичат паста и съвременните технологии предлагат богата алтернатива на паста от различни видове брашна, които са изключително вкусни. В България има производители на паста от грахово брашно, от елда, както и от пълнозърнесто или ръжено брашно.  Пастата от грахово брашно е приготвена от сушен и смлян на брашно грах. Всички полезни съставки на граха може да се консумират под интересната форма на паста, като добавите доматен сос. Пастата от алтернативни брашна е богата на полезни въглехидрати, фибри, витамини и минерали, които дават усещане за ситост и удовлетворяване на нуждата от въглехидрати, като така децата не изпитват желание за консумиране на сладки продукти като вафли и бонбони.

Бонбони от фурми и бадеми

Няма нищо по-хубаво от сладки и много полезни бонбони, които се правят бързо, не изискват печене, напълно са сурови и се състоят само от три съставки: фурми, бадеми и какао на прах.

Може спокойно да ги наречете домашни трюфели, например. С помощта на блендер просто смилате пресни или сушени фурми, добавяте смлени сурови бадеми и какао на прах за получаване на шоколадов вкус. Консистенцията наподобява тесто, от което правите топчета и ги оставяте в хладилника да стегнат. По желание може да ги оваляте в кокосово стърготини за повече фибри. Фурмите са богати на калций и магнезий и витамин В, бадемите са ценен източник на растителен протеин и много хранителни вещества. Те съдържат и пълната палитра от калций, калий, магнезий, много фибри и помагат срещу вирусни и грипни заболявания.