Солариумите представляват уреди, които излъчват ултравиолетова светлина и първоначално са били ползвани за медицински цели с цел лечение на остеопороза, депресия, мускулни болки и др. Другото приложение е именно получаването на изкуствен загар. 

Флуоресцентните лампи и фосфорните им бленди са тези, които създават усещането и ефекта, наподобяващ излагането на слънце. През последните години се говори и пише много за вредата от слънцето и ултравиолетовите лъчи, които  променят структурата на кожата и увреждат метаболизма на епидермиса. Как? Като нарушават кръвооросяването и усилват синтезата на меланин /т.е. придобиваме тен/.

Независимо, че има различни видове UV-лъчи в зависимост от дължината на вълната, всички те се свързват с рискове от поява на рак и туморни образувания. Има различни мнения на специалисти за вредата от ползването на солариум, но изводът, който може да се наложи, е че употребата с лечебна цел за много кратки периоди като трайност и интензитет създава минимални рискове, докато редовната употреба и продължително излагане носи със себе си високи рискове. Освен това, солариумът води до по-бързо състаряване на кожата поради по-бързото нарушаване на еластичните влакна на кожата.

Според Американската дерматологична академия процентът на тийнейджърите, ползващи солариум за получаване на изкуствен тен, е много висок – 60 % от колежаните и 20 % от по-малките ученици системно ползват солариум, превес имат момичетата.

Американската агенция по лекарства и храни прокара нови изисквания и постанови нови правила, с които се забранява ползването на солариум от лица под 18 годни. Наред с новите регламенти за ползване и употреба на изкуствените съоръжения за придобиване на тен, се завишават и изискванията за безопасност на здравето и протекция на кожата на ползващите солариум над 18 години.

Опасностите от ползване на солариум са добре известни. Практиката, при която се ползват изкуствени лампи, излагащи хората на опасните ултравиолетови лъчи, може да причини рак на кожата или други ракови образувания. Ползването на солариум редовно се свързва и с причиняване на катаракта и ракови очни заболявания.

Рисковете са най-високи за тези, които са започнали използването на солариум в ранна тийнейджърска възраст и редовно. Проучвания от 2012 година на Центровете по контрол и превенция на болестите в САЩ сочат, че използването на солариум преди 35-годишна възраст повишава риска от развиване на меланом с 60 %. Според правилата в САЩ, всеки солариум следва да има табела, която изрично оказва, че употребата на солариума за лица под 18 години е забранена.  

Освен САЩ, още 11 други страни налагат същата забрана, а Бразилия и Австралия забраняват напълно използването на солариум за всички лица, не само за тийнейджъри, след като СЗО обяви изкуствения тен и използването на солариуми за особено опасни и ги постави в най-високите категории на заплаха от развитието на туморни злокачествени образувания.

Тенденцията в САЩ сред американските колежи, да предлагат ползването на солариуми, е стряскаща. По доклад на агенцията за храни и лекарства, половината от най-добрите 125 университета в САЩ са разположили солариуми на територията на университетските площи, като така са на разположение на студентите. За да противодействат на тенденцията и да я спрат, Американският съвет по хирургия и Националният съвет по превенция на рак на кожата се присъединиха към инициативата „Университети без солариуми“.

Положителният отзвук от тези усилия на американската администрация и компетентни органи не закъснява и последните изследвания показват, че случаите на меланом сред младежите стремглаво намаляват.