Много други фактори също оказват влияние. Начин на живот, генетични дадености, пушене, излагане на слънце, хормонален баланс и козметична грижа. Но храната влияе силно върху състоянието на кожата ви. Предлагаме ви списък с едни от най-добрите храни и напитки, които според изследвания влияят благотворно върху кожата:

Кафе
Правилно четете, кафе! Мненията за консумацията на кафе са толкова противоречиви, но според доклад, публикуван през 2007 г. в Европейския журнал по превенция на рак, хората, които консумират по една чаша кафе всеки ден, намаляват риска от развиване на рак на кожата с 11% за разлика от тези, които не консумират. Тези, които консумират повече от една чаша кафе, намаляват риска още повече, но тъй като големите количества кафе влияят негативно на други органи в тялото, спазвайте правилото за умереност в дозата.

Червено вино
Австралийски учени анализирали диетата на повече от 1000 души в зряла възраст и установили, че развитието на актинова кератоза (хиперпигментирани и удебелени участъци по кожата поради увреждане в резултат на прекалено дълго излагане на слънце) намалява с 28% в участъците по кожата, които са били напоявани с половин чаша червено вино всеки ден. Червеното вино е богато на ресвератрол, антиоксидант с антитуморни свойства.

Сготвени домати
Ликопенът е причина доматите да стават червени на цвят. Той спомага подсилването на колагена и се бори срещу оксидиращия ефект на UV лъчите, елиминирайки свободните радикали, водещи до състаряване на кожата. Проучване на Британския дерматологичен журнал сочи, че консумиращите по 5 лъжици доматена паста са повишили с 33 % процента защитата на своята кожа от изгаряне. Ще се запитате дали може сурови домати да окажат същия ефект и защо трябва доматите да са сготвени. Не, ефектът няма да е същият, тъй като нивата на ликопен в доматите се покачват след термична обработка.

Моркови
Поради богатството на бета каротин и витамин А, клетките на кожата са защитени, тъй като този антиоксидант възпрепятства свръхпроизводството на клетки в горния слой на епидермиса, което означава, че ще има по-малко мъртви клетки, които биха се комбинирали със себума и довели до запушване на порите. Витамин А намалява развитието на ракови клетки по кожата, така че за чиста и здрава кожа хрупайте моркови!

Сладки картофи
Изследване, публикувано в списанието „Еволюция и Човешко поведение“ показва, че хранене, богато на плодове и зеленчуци с червен и оранжев цвят, придава здрав и привлекателен вид, и блясък на кожата. Това се дължи на каротеноидите, които са мощен антиоксидант, защитават клетките oт свободните радикали, борят се с рака и се използват против стареене. Каротеноидите покачват нивата си при готвене или печене.

Папая
Плод, богат на много активни ензими, като един от тях – химопапаин – е активен срещу възпаления, включително кожни! Папаинът пък предпазва от почервеняване на кожата и се използва дори за лечение на акне. Много богат е и на витамин С, който участва в заздравяването на колагена.

Жълти и червени чушки
Много богати на витамин С! В изследване със 700 японски жени се оказало, че колкото повече жълти и зелени зеленчуци хапвали, толкова по-малко кожата им загрубявала. Те противодействат срещу появата на бръчки, а според британски клинични наблюдения, продължили 3 години, доброволците, които приемали всеки ден по 4 мг витамин С, например, намалили появата на бръчки по кожата си с 11 %, според Американския журнал по клинични хранителни открития.

Шафраново олио
Последните години науката направи открития между състоянията на възпаления в организма и тялото и консумацията на течни, екстрахирани масла. Шафрановоно илио се оказва уникално средство за хидратиране на много сухи, и дори зачервени, раздразнени кожи както с локално третиране върху кожата, така и с прием в салати. Учените доказаха и благотворния ефект от употребата на шафран при състояния на екзема. 

Яйца
Цялото яйце е незаменимо при предпазване и поддържане на здрав вид на кожата. Жълтъкът е богат на витамини, много важни за правилното функциониране на клетките. Съдържа витамина на красотота биотин. Той е много ценен за растежа на коса и косми, за здрави нокти, като и за предпазването на кожата от акне и сухота.

Плодова вода
Витамин С и хидратация – това ни дава плодовата вода, която е особено актуална през последните 7-8 години. Може да си направите и вие. В кана с ледена вода добавете нарязани цитрусови плодове, оставете да престоят, прецедете водата и се насладете на прекрасния вкус.

Авокадо
Ако сте на диетичен режим, убедени сме, че консумирате малко мазнини! А има такива, които са изключително полезни, не водят до натрупване на излишни мазнини и това е така, защото са растителни и засищащи. Ако спазвате диетичен режим на хранене и тренирате, то със сигурност ще имате нужда от полезни мазнини. В противен случай ще пострада кожата ви. Решението е 1 авокадо на ден! Плодът е пълен с мононенаситени мазнини, които хидратират и предпазват кожата от състаряване.
 
Кафяв ориз
Ако проверите съставките, изброени върху крема ви за лице, вероятно е да попаднете на съставка „серамиди“. Серамидите са сложни липиди от групата на гликолипидите и влизат в състава на мембранните структури на клетките. Намират се в храни като кафявия ориз и когато приемате естествени серамиди, те се натрупват в повърхността на кожата, като я овлажняват, укрепват клетъчните стени, предотвратяват образуването на малки бръчици по лицето.

Риба и морски храни
Оказва се, че хора, които консумират умерени количества риба и морски храни, имат по-гладка кожа и по-малко бръчки от тези, които не консумират въобще. Вероятно се дължи на съдържанието на омега-3 мастни киселини, които забавят процеса на стареене. Както споменахме по-горе, процесът по образуване на бръчки е свързан с възпалителни процеси /химикали, консерванти, рафинирани продукти и богат прием на животински продукти/ и именно омега-3 неутрализират последствията от възпалителните реакции и химикали. Позитивен ефект има и при случаите на проблемна кожа и акне.