Думата „макробиотично“ означава "голяма представа за живота". Този вид хранене става популярен благодарение на японския лекар от японската армия д-р Саген Ишизука, който през 1896 г. публикува "Химическа теория на дълголетието", а после и "Диета за здраве". 

Лекарят бил с изключително влошено здраве и започнал да търси причините защо не може да се излекува по традиционните методи. Той започва да изследва западната и източната медицина, сравнява ги и открива слабостите. Стига до изводите, че силното влияние на традиционната западна медицина и начинът на  хранене заплашват здравето, а не предпазват хората в Япония. Така, научните му усилия и опити го довеждат до изграждането на теория на базата на медицината и традиционната японска диета, състояща се от непреработена храна, максимално много плодове и зеленчуци, зърнени храни, риба и водорасли. Той създава „Макробиотичното хранене“ в Япония, което е синоним и до днес на "храна лек".

Освен определени храни, този вид хранителна философия включва в себе си и специален начин на готвене /макробиотично готвене/. Трябва да се консумира храна, само локално отглеждана в радиус 400 км и според сезона. Принципът с локацията и местното отглеждане на храна е, че ако се консумират храни, които са внос от други страни с различен климат, почва, вода и т.н., това ще доведе до дисбаланс на организма, което според лекаря след време ще намали възможността ни да се приспособяваме към заобикалящата среда, ще доведе до спад в имунитета и т.н.

По темата за рибата и месото, лекарят съветва да се консумират в малки количества, не мазни риби два-три пъти седмично, но много оскъдно. Според него е най-добре да не се консумират изобщо млечни храни като мляко, масло, сирене и сладолед, а също и месо от пиле, патица или пуйка, червени меса. Макробиотичната философия предупреждава, че ако живеете в топъл или умерен климат, при честа консумация на месо, ще се разболеете сериозно, понеже стил на хранене с животински продукти е адекватен за хора, населяващи студени географски ширини.

Разрешени за консумация са ядките, пълнозърнестите храни, храните богати на фибри, зеленчуци и някои плодове.

При готвенето, относно солта, се съблюдават сезоните  - през студените сезони се готви с повече сол, а през по-топлите с по-малко. Има ограничения за вида термична обработка, като е позволено само бланширане, варене на слаб огън, мариноване, готвене под налягане и на пара. Не са позволени печенето, дълбокото пържене, изцеждането на сок и панирането.

Другите съвети, които тази философия дава, е да се следват естествените цикли на тялото и да се яде само при глад. Балансът между Ин и Ян е определящ за макробиотиката, като Ин са охлаждащи храни, с високо съдържание на калий, растящи над почвата, а Ян са затоплящи, с високо съдържание на натрий, растящи под почвата. Съответно охлаждащи храни се приемат през лятото, а затоплящи през зимата.

Любопитното е, че макробиотиката съветва да не се консумират плодове и зеленчуци, които растат през нощта като патладжаните, доматите, картофите, годжи бери, пиперките, тъй като съдържат голямо количество оксалова киселина, която пречи на усвояването на калция, и увеличава риска от остеопороза.

Действително, има съвременни доказателства, че оксаловата киселина влияе зле върху калция, но при много ниски нива на прием на калций и много високи на прием на оксалати. Редно е да се знае, че изброените плодове и зеленчуци притежават незначително количество оксалати, освен това се силно алкализиращи, те неутрализират окислението на организма. Ако се консумират умерено и не се прекалява с тях, няма да имат вреден ефект върху организма.

Един от най-ценните съвети на японския лекар е да се дъвче храната. Практикуващите макробиотика дъвчат храната си между 50 и 100 пъти всяка хапка, а храненето е издигнато до ритуал. Храносмилането е процес, който започва още със слюнката и ако дъвчем повече храната си, тя ще достигне до тънките черва напълно разградена, ще се повиши усвояемостта на хранителните вещества.

Един от най-сериозните последователи на макробиотиката е поп певицата Мадона, която повече от 15 години следва този стил на хранене.
ИЗБРАНО