Прясно изцедените сокове от плодове и зеленчуци са най-бързият начин да приемем големи дози витамини и полезни вещества. Критиците на прясно изцедените сокове изтъкват липсата на фибри в тях. Всъщност фибрите се делят на разтворими и неразтворими. Растителните храни съдържат и двата вида, макар и в различни пропорции. По-голямата част от разтворимите фибри при изцеждане на плода или зеленчука преминават в сока, а неразтворимите фибри са тези, които се отделят с пулпата. Така, че твърдението за  липса на фибри в соковете не е правилно, но е истина, че в соковете има много по-малко фибри отколкото в целите плодове и зеленчуци.

От друга страна, не само фибрите са ценни, така че, ако решите да заредите тялото си с повечко витамини и минерали, особено при настинка или грип, соковете са най-лесният вариант, защото трудно бихте изяли 1 кг моркови, но без проблем бихте изпили 500 мл сок от моркови, например. Ако се притеснявате за съдържанието на фруктоза в морковите, може до добавите изцедена краставица и магданоз. Зеленолистните ще балансират кръвната захар.

В един балансиран режим на хранене, място намират както прясно изцедените сокове, така и консумирането на цели плодове и зеленчуци.

Все повече интерес набират зелените сокове. Под зелени сокове обикновено се разбира сокове, изцяло приготвени от зеленолистни – спанак, маруля, целина, копър, магданоз, манголд, кейл, коприва и др. В здравословните магазини, барове и места за фрешове се предлагат т.нар. „зелени шотове“ – концентриран чист зелен сок от зеленолистни. Един такъв зелен шот доставя на организма светкавично добри количества хлорофил и много енергия. Особено подходящи са при отслабване на организма, депресивни състояния, както и и при липса на енергия или наченки на заболяване.

Действието на зелените сокове е лечебно, стабилизиращо и успокояващо. За бързо ободряване по-подходящи са соковете от плодове или моркови например, но ако искате да се заредите дълготрайно с енергия, тогава зеленият сок е от първа помощ. Препоръчва се при изтощение и разсеяност, като вечер е най-подходящо да се приема и то в малки количества. Ако ви е прекалено непоносимо да приемете само сок от зеленолистни, може да заложите на комбинацията от зелени сокове със зеленчуци, като те са не само кръвопречистващи, но и силно алкализиращи и минерализиращи елексири.

За лечебното действие на соковете се знае отдавна, а руски и американски школи описват подробно резултатите от консумирането на сокове, като има и разтоварващи режими, които са изготвени изцяло на базата на прясно изцедени сокове - повече зеленчукови, и по-малко плодови. За хора, които биха искали да опитат зеленчукови сокове, но смятат, че вкусът само от зеленчуци няма да им допадне, има прекрасни комбинации на зеленчуково-плодови сокове, които освен вкусни, са и много полезни и се ползват като помощно средство при различни състояния на настинка, хрема, главоболие. Ето някои от тях:

Настинка: моркови, лимон, репички, джинджифил и чесън
Сенна хрема:  моркови, целина, репички, джинджифил
Засилване на имунитета: моркови, целина, магданоз, чесън
Подобряване на паметта: моркови, магданоз, спанак, къдраво зеле
Облекчаване на стреса: моркови, магданоз, къдраво зеле, целина, броколи, домати
Главоболие: моркови, целина, магданоз, спанак
Детоксикация (черва, стомах, храносмилателен тракт): ябълки, червено цвекло, краставица, джинджифил
Антиоксидантен коктейл: моркови, портокали, краставици, джинджифил,
Намаляване на холестерола: моркови, магданоз, спанак, чесън
Пречистване на черния дроб: моркови, ябълки, червено цвекло, магданоз
Слабително действие и детокс: лимонов сок в топла вода, сутрин на гладно
Детоксикация на черния дроб: сок от пшенични стръкове
Подобряване на храносмилането: изцеден сок от папая или ананас