Тествахме Roomba 896, както в офиса, така и у дома, като най-важното, което можем да кажем е, че прахосмукачката се справя както с меки, така и с твърди подови настилки. А още по-важното е, че тя ги чисти наистина много добре.

Вижте снимки >>

Друга важна особеност на Roomba 896 е, че джаджата сама се ориентира в пространството - сложихме я на стъклена маса и тя не падна от нея; препречвахме пътя й с най-различни препятствия, а тя забавяше ход и едва ги докосваше; изкарахме я на стълбището, но тя не пое надолу по него. Може да сте сигурни, че прахосмукачката няма да бутне нищо. Освен това, може да сте сигурни, че чистещото роботче няма да падне или да се преобърне. Въобще от iRobot са се погрижили максимално за сигурността на вас и на вашето роботче.

Благодарение на приложението за смартфони пък, може да активирате прахосмукачката докато сте на работа или някъде на почивка. Единствено условие, за да стане това, е да имате Wi-Fi, чрез който прахосмукачката да се свърже с интернет.

Освен за контрол, приложението предлага и различни настройки и ви извежда важни данни - например, колко е пълна прахосмукачката и кога трябва да я изчистите. Може и да създавате седмичен график, по който роботът да чисти.

Снимка


Roomba 896 е способна да изкачва килими с дебелина до 2 сантиметра, а чрез страничната си четка роботчето се справя с ъглите и другите трудно достъпни места.

Голямата всмукателна сила на малката прахосмукачка е нещо, което може да ви изуми, но има лесно обяснение - инжeнерите са създали система, която концентрира и ускорява въздушния поток между двата екстрактора. Новият, 5-пъти по-мощен мотор и изключителните филтри също влияят на работата на Roomba 896.

Роботчето обаче има още козове в ръкава си - то разполага със система срещу заплитане в кабели и ресни на килим.

С помощта на акустични сензори пък, роботът открива силно замърсени участъци, на които се отделя по-голямо внимание.

Снимка


Батерията издържа 2 часа непрестанно чистене, а когато процентите й намалеят, роботът се връща до своята докинг станция. Roomba 896 намира сама пътят до нея, паркира се, след което започва да се зарежда.

Впечатленията ни за роботизираната прахосмукачка са много добри, като чувството, че вече сте в бъдещето ще бъде доста силно изразено при първия ви досег с робота.

Като съвет можем да добавим, че ако искате прахосмукачката да използва по-пълноценно времето си, е добре да вдигнете столовете или преместите някои препятствия, но и да не го направите, това няма да е фатално.

Очаквайте сравнение и с другите роботизирани прахосмукачки на iRobot - както от по-висок, така и по-нисък клас. Повече за Roomba 896 може да научите тук.