Има ли общо възпалението с надномерното тегло? Скорошни изследвания доказват, че излишните килограми предизвикват възпаления, а възпаленията предизвикват затлъстяване.

Знаем, че възпалението е естествена реакция на тялото да се предпази и пребори с дразнители. Такива може да са външни замърсявания, инфекции, токсини и въобще всичко, което би попречило на естествените функции на тялото.  Възпаленията са част от естествената защитна система.  Но тъй като човешкото тяло не е робот или компютър, понякога балансът на имунната система, която предизвиква тези защитни реакции и възпаления, се нарушава и състоянията от моментни преминават в хронични възпаления. Разпростират се по цялото тяло и нанасят поражения.

Ако възпалението попадне в мастните клетки, би могло да причини затлъстяване според изследванията, които последно са правени във връзка с този проблем.

С други думи, възпалителният процес от защитен маже да стане опасен за здравето на човек. Това се доказва при случаи, при които човек системно внася в тялото си вредни храни и излага организма си в среда, която се приема като дразнител от тялото. Системните възпаления са тези, които са най-опасни за нас. Те водят и до състаряване на организма.

Коя е най-разпространената причина да се правят системни възпаления?

Това е начинът на хранене. Храните, които възпаляват, са рафинираните продукти, съдържащи бяло брашно, захар и мазнини, храни с висок гликемичен индекс. Стресът, обездвижването, токсините, замърсяването, алергените като глутен и др., също водят до възпаления.

Ако имате синузит, мигрена, алергии, астма, колити, артрити, надномерно тегло, акне или кожни проблеми – причината за всичко това е наличие на възпаление  в тялото ви. Изследванията, свързани със затлъстяването, определят възпалението като основен причинител за трупане на килограми, особено при нарушена функция на панкреаса и нарушен баланс в кръвната захар.

Наскоро се установи, че мастните клетки, освен че секретират хормони като лептин, който намалява апетита, още естроген, кортизол и тесторестерон, те  произвеждат и възпалителни молекули. Предизвиканото възпаление от тях води до повече мастни клетки, това води до повече възпаления, като се образуват различни възпалителни гнезда в тялото и се засяга цялостното му функциониране.

Често мастните клетки около кръста, са най-големият източник на възпаление. Когато консумираме храна, храната диктува на клетките и на тялото буквално дали да трупа, дали да отслабне, дали да разпали възпаление и др.

Когато се храним системно със захар, наситени мазнини или много калории от рафинирани продукти, мастните клетки произвеждат възпалителна молекула, която се нарича „тумор некрозис фактор алфа“. Тя забавя метаболизма и причинява натрупване на килограми.

Науката вече е открила и кои са методите да се противодейства на тези възпаления.

Зеленчуците, плодовете, зеленолистните зеленчуци, омега-3 мазнините, варивата и зърнените (заради фибрите), всички те се нареждат на първите места в борбата с възпаленията.

Много помагат физически упражнения, спорт, медитативни практики и повече време сред природата.