Те са известни с още много ползи за тялото ни, защото са особено богати на хранителни вещества, минерали и витамини, които имат ключова роля в храносмилането и поддържането на здравния статус на костната система.
Преди да изброим ползите  от тях, ще ви разкажем някои интересни факти.

Благодарение на финиковата палма може да се насладим на този превъзходен сладък вкус  и успешно да заместим с него желанието за консумиране на рафинирани сладки храни като шоколади, бисквити, бонбони и др. Може да ги хапваме пресни, сушени или зрели. Виреят в  сухите тропически области на Африка и Азия, като има над 20 вида фурми.

Общото между тях, освен сладкият вкус е, че са:
-  изключително богати на фибри;
- богати на естествени захари (предимно фруктоза и декстроза от 55% до 70%). Поради голямото количество плодова захар, те са идеални за бързо зареждане с енергия и въглехидрати;
- богати на големи количества витамин А и витамин B6, фолиева киселина, желязо, калий, мед, магнезий и други минерали и затова помагат при проблеми с очите, сърдечната дейност и кръвното налягане;
- средно 10 фурми на ден покриват половината от препоръчителната дневна доза желязо, затова се препоръчват при анемични състояния и нисък хемоглобин;
- съдържат антиоксидантни флавоноиди като бета-каротин, лутеин и зеаксантин, които предпазват клетките от разрушителния ефект на свободните радикали и са полезни за зрението;
- силно препоръчвани за бременните жени.

Фурмите се използват широко в производството и приготвянето на здравословни десерти, поради сладкия си карамелен вкус. Влагат се както в печива, като заместител на захарта, така и при сурови десерти.

Ето кои състояния се повлияват добре от консумацията на фурми:
1. Запек и стомашно-чревни проблеми: Те са естествен лаксатив и съдържат много количество фибри. Ако са сушени, препоръчително е да ги накиснете в малко топла вода, след което се изяждат, а водата от накисването се изпива. Понеже съдържат витамин В3, всякакви чревни смущения се повлияват успешно. Стимулират растежа на полезните бактерии в стомашно-чревния тракт.

2. Либидо и фертилност: Фурмите повишават сексуалната енергия и подсилват репродуктивната система.

3. Махмурлук: Фурмите са отлично средство за алкохолна детоксикация заради високото съдържание на танини, които притежават анти-инфекциозни и противовъзпалителни свойства.

Може да опитате да си приготвите лесни, вкусни и полезни сурови бонбони от фурми: с помощта на блендер или робот. Смилате заедно фурми и ядки по желание / бадеми или орехи, кашу и др /. От сместа може да оформите топчета, които да оваляте в кокосови стърготини или какао на прах, и да ги оставите в хладилника да стегнат. Тези сурови бонбони са изключително ефикасни за хора, страдащи от констипация, като най-добре е да се приемат сутрин на гладно.