Какво се случва обаче, ако гледаме прекалено много порно? Ще ви запознаем с най-опасните за здравето негативни ефекти в резултат от това.

1. Създава се емоционална връзка с виртуален свят
Особено във времена, в които хората страдат от хронична липса на внимание и нужда от близост и интимност, отдаването на свободното време на порно филми се оказва много лошо решение. Създаването на изкуствена, виртуална интимна връзка с някой реално ви отдалечава от възможностите и способностите да създавате връзка в живота с реални хора, според учени.

2. Секс без интимност и близост с човека
Порнографията представя правенето на секс като действие, при което е напълно излишно да познаваш партньора. Насажда се усещането, че близостта и опознаването на някой е по-скоро ненужно. В крайна сметка, порно индустрията показва секса като преживяване без емоционална близост. Хората, пренасящи това усещане и практикуващи по този начин сексуалните си преживявания в реалността, изпадат често в сериозни депресии. Дълбоко в себе си човек винаги се нуждае от емоционална близост и когато спре да си я доставя на ниво интимност, гладът остава незадоволен, човек е нещастен във връзките си и е възможно да отключи тежки депресивни състояния.

3. Липса на задоволеност
Дори и в началото човек да се чувства добре, след гледане на порно филми, скоро ще усети празнота, ниско самочувствие и дълбока самота. Ще се чувства дистанциран от отношенията с хората. Причината е в изкуствения свят на порнографията, който не може да задоволи нуждата от емоционална интимност.

4. Развива пристрастяване
Проучвания сочат, че гледането на порно филми води до пристрастяване и като всяко друго такова, може да стигне до сериозни рискове за здравето.

5. Ескалация в сексуалните желания
Ако в началото, когато някой е започвал да гледа порно, някои неща са му се стрували прекалено недопустими и неприемливи, след време той развива известна толерантност и те стават нормални за него. Така постепенно се стигат до ескалиране във възприятията и човек започва да изпитва влечение да имитира поведението на порно актьорите. Рискът от реализиране на сцени, застрашаващи физическото здраве на човека, са високи.