1. Ябълки
Полезни са най-вече с кората, защото там се съдържат изключително ценните флавоноиди. Може да ги ядете сурови, да ги приемате под формата на смути, а защо не да си направите и ябълков сладкиш от диетични брашна и естествени подсладители като фурми или мед. Ябълките са богати на много антиоксиданти и много фибри.
2. Брюкселско зеле
Все по-често се среща по нашите пазари и все повече български производители го отглеждат, заради ценните му хранителни качества. Приготвянето му е специфично, защото не трябва да е нито твърдо, нито прекалено сварено. Веднъж научили се как да го приготвяте, този вид зеле ще завладее кухнята ви.
• ½ чаша съдържа повече от необходимата ви дневна доза витамин K
• Богат източник на фолиева киселина или B9
• Добър източник на желязо
Реколтата се събира от септември до март.
3. Пащърнак
Прилича външно на морков, но вкусът е различен, както и цветът. Поради силно наситения си вкус, се използва за ароматизиране и подправяне на ориз и картофи, както и под формата на пюрета в супи и сосове. Здравните ползи от консумацията на пащърнак са:
• Подпомага отделянето на излишна вода, заради богатото съдържание на калий;
• Много богат на фибри
Реколтата започва от октомври и продължава до април.
4. Круши
Какво е есента без миризмата и вкуса на печена круша във фурната? Гурме ресторантите предлагат изискани десерти именно с пуширана круша, а французите хапват сурови круши със сирене за десерт.
При всички положения, не се лишавайте от нея и в суров вид. Тя е богата на:
• Прекрасен източник на витамин C и мед;
• Богата на фибри, точно колкото ябълката
Реколтата от круши започва август и продължава до февруари
5. Жълта ряпа (брюква)
Брюквата е кореноплоден зеленчук, получен чрез кръстосване на зеле и бяла ряпа. Листата ѝ могат да се консумират като листен зеленчук. Този зеленчук е популярен у нас, особено в суров вид и настърган в салати. Шведите са едни от най-големите почитатели на брюквата.
• Добър източник на фибри;
• Богат на витамин C
Реколтата се събира от октомври до април.
6. Карфиол
В България е особено популярен консервиран в буркани със сол и оцет. Полезен е, ако се направи като суров ферментирал зеленчук, заради полезните бактерии, които се образуват при ферментацията.
Също така, той е особено полезен на пара, а вече има и много рецепти, в които се ползва карфиол за основа на солени печива и дори пици, след като се смели в робот и се разстели в тава, добави му се яйце и мазнина. Крем супи с карфиол също са много полезни и вкусни, и подходящи в студеното време.
Карфиолът е от групата на кръстоцветните, което означава, че:
• Съдържа съединения и съставки за превенция срещу рак;
• Фитонутриентите му намаляват холестерола'
• Източник на витамин C
Реколтата започва от септември и продължава до юни.
7. Кръгла тиква
Разликата между лятната тиква и зимната е, че втората има по-мека текстура и по-сладък вкус. Има твърда кора и това позволява да се съхранява с месеци. Ако добавите към нея джинджифил или канела, вкусът е неповторим.
• Съдържа омега 3 мастни киселини ;
• Отличен източник на витамин А
Реколтата се събира от октомври до февруари
8. Продълговата тиква (тип „цигулка“)
Този вид зимен сорт може да се ползва за пайове, кремове и сладкиши. Прекрасен прясноизцеден сок от тиква „цигулка“, ябълки и стръкове мента ще ви помогнат да се заредите позитивно за деня и да предотвратите задържането на вода, защото в този вид тиква има много:
• Калий;
• Много фибри ;
• Добър източник на витамините от групата Б
Реколтата започва октомври и продължава до февруари.
9. Сладки картофи
Популярни са вече и у нас, и са различни както на вкус, така и по качества от обикновените картофи.
• Отличен източник на витамин A;
• Прекрасен източник на желязо;
• Противовъзпалителни ползи
Събират се от септември до декември.
10. Нар
Той е истинска банка за антиоксиданти.
• Последните проучвания сочат, че сокът от нар има повече антиоксиданти от червеното вино;
• Добър източник на витамин C и В9
Реколтата се събира от август до декември
11. Фурми
Вкусни и полезни, може да ги ползвате в десерти или да ги хапвате отделно. Те са богати на много микроелементи и съдържат:
• Бързи въглехидрати и нямат мазнини;
• Богати са на фибри;
• Много калий
12. Киви
В този зелен и много вкусен плод има много повече витамин С отколкото има в портокалите и е супер източник на калий и мед.
Най-пресен е от септември до март.
Полезни са най-вече с кората, защото там се съдържат изключително ценните флавоноиди. Може да ги ядете сурови, да ги приемате под формата на смути, а защо не да си направите и ябълков сладкиш от диетични брашна и естествени подсладители като фурми или мед. Ябълките са богати на много антиоксиданти и много фибри.
2. Брюкселско зеле
Все по-често се среща по нашите пазари и все повече български производители го отглеждат, заради ценните му хранителни качества. Приготвянето му е специфично, защото не трябва да е нито твърдо, нито прекалено сварено. Веднъж научили се как да го приготвяте, този вид зеле ще завладее кухнята ви.
• ½ чаша съдържа повече от необходимата ви дневна доза витамин K
• Богат източник на фолиева киселина или B9
• Добър източник на желязо
Реколтата се събира от септември до март.
3. Пащърнак
Прилича външно на морков, но вкусът е различен, както и цветът. Поради силно наситения си вкус, се използва за ароматизиране и подправяне на ориз и картофи, както и под формата на пюрета в супи и сосове. Здравните ползи от консумацията на пащърнак са:
• Подпомага отделянето на излишна вода, заради богатото съдържание на калий;
• Много богат на фибри
Реколтата започва от октомври и продължава до април.
4. Круши
Какво е есента без миризмата и вкуса на печена круша във фурната? Гурме ресторантите предлагат изискани десерти именно с пуширана круша, а французите хапват сурови круши със сирене за десерт.
При всички положения, не се лишавайте от нея и в суров вид. Тя е богата на:
• Прекрасен източник на витамин C и мед;
• Богата на фибри, точно колкото ябълката
Реколтата от круши започва август и продължава до февруари
5. Жълта ряпа (брюква)
Брюквата е кореноплоден зеленчук, получен чрез кръстосване на зеле и бяла ряпа. Листата ѝ могат да се консумират като листен зеленчук. Този зеленчук е популярен у нас, особено в суров вид и настърган в салати. Шведите са едни от най-големите почитатели на брюквата.
• Добър източник на фибри;
• Богат на витамин C
Реколтата се събира от октомври до април.
6. Карфиол
В България е особено популярен консервиран в буркани със сол и оцет. Полезен е, ако се направи като суров ферментирал зеленчук, заради полезните бактерии, които се образуват при ферментацията.
Също така, той е особено полезен на пара, а вече има и много рецепти, в които се ползва карфиол за основа на солени печива и дори пици, след като се смели в робот и се разстели в тава, добави му се яйце и мазнина. Крем супи с карфиол също са много полезни и вкусни, и подходящи в студеното време.
Карфиолът е от групата на кръстоцветните, което означава, че:
• Съдържа съединения и съставки за превенция срещу рак;
• Фитонутриентите му намаляват холестерола'
• Източник на витамин C
Реколтата започва от септември и продължава до юни.
7. Кръгла тиква
Разликата между лятната тиква и зимната е, че втората има по-мека текстура и по-сладък вкус. Има твърда кора и това позволява да се съхранява с месеци. Ако добавите към нея джинджифил или канела, вкусът е неповторим.
• Съдържа омега 3 мастни киселини ;
• Отличен източник на витамин А
Реколтата се събира от октомври до февруари
8. Продълговата тиква (тип „цигулка“)
Този вид зимен сорт може да се ползва за пайове, кремове и сладкиши. Прекрасен прясноизцеден сок от тиква „цигулка“, ябълки и стръкове мента ще ви помогнат да се заредите позитивно за деня и да предотвратите задържането на вода, защото в този вид тиква има много:
• Калий;
• Много фибри ;
• Добър източник на витамините от групата Б
Реколтата започва октомври и продължава до февруари.
9. Сладки картофи
Популярни са вече и у нас, и са различни както на вкус, така и по качества от обикновените картофи.
• Отличен източник на витамин A;
• Прекрасен източник на желязо;
• Противовъзпалителни ползи
Събират се от септември до декември.
10. Нар
Той е истинска банка за антиоксиданти.
• Последните проучвания сочат, че сокът от нар има повече антиоксиданти от червеното вино;
• Добър източник на витамин C и В9
Реколтата се събира от август до декември
11. Фурми
Вкусни и полезни, може да ги ползвате в десерти или да ги хапвате отделно. Те са богати на много микроелементи и съдържат:
• Бързи въглехидрати и нямат мазнини;
• Богати са на фибри;
• Много калий
12. Киви
В този зелен и много вкусен плод има много повече витамин С отколкото има в портокалите и е супер източник на калий и мед.
Най-пресен е от септември до март.