20-те храни, които си заслужава да купуваме био

stat 09:09  |  12 октомври 2017 / Всички / Здраве и красота / Автор: Силвия Недева /  
Челни места заемат портокалите, бананите, нарязаните и пакетирани салати и краставиците Челни места заемат портокалите, бананите, нарязаните и пакетирани салати и краставиците
Сн.: Shutterstock

Серия лабораторни тестове на различни плодове и зеленчуци разкриват кои са 20-те храни, които е най-добре да купуваме от био ферми.
Изследванията са направени от асоциациите "Действия срещу пестицидите" и "Биологични почви" във Великобритания. Целта е да си набавяме възможно най-качествената храна и да пазаруваме от био магазини определени плодове и зеленчуци, които имат свойството да натрупват най-високи нива на пестициди в себе си, ако са отгледани по конвенционалните методи на земеделието.

Сред тях челни места заемат портокалите, бананите, нарязаните и пакетирани салати и краставиците.

Най-малко отровни вещества и химикали натрупват авокадото и кръстоцветните.
Биологично отгледаните плодове и зеленчуци имат в пъти по-високи нива на антиоксиданти, което ги прави по-добри за здравето ни, а заради щадящите им методи на обработка и отглеждане - по-добри за околната среда. Съответно те притежават и по-добри вкусови качества.

За жалост плодовете и зеленчуците, отгледани по методите на биологичното земеделие, изискват много по-специални грижи и това води до по-големи разходи от обичайните за био земеделие. На такива плодове и зеленчуци понякога цените са два-три пъти по-високи от същите, отгледани по конвенционалните методи.

Не всяко домакинство може да си позволи да отдели бюджет за снабдяване изцяло с био плодове и зеленчуци. По тази причина асоциациите, занимаващи се със здравословно хранене и опазване на природата се опитват да бъдат полезни на потребителите, като им дават практически съвети и информация. Така се заражда идеята да се направи класация на плодове и зеленчуци, които на всяка цена е добре да се купуват биологични, поради факта, че отгледани по методите на конвенционалното земеделие те търпят много обработки с химикали и трупат много от тях в себе си. Аналогично се прави и класация на тези, за чието отглеждане се прилагат минимални химически обработки,  които се отглеждат лесно, и които трупат много малко пестициди в себе си.

С най-много пестициди и с най-много химически обработки се отглеждат портокалите и всички цитрусови плодове, ябълките, подправките и зеленолистните зеленчуци, оризът и овеса.

С най-малко или без химически обработки се отглеждат авокадото, гъбите и сладкият картоф. Спокойно може да ги купувате и небиологични. Списъците по-долу са на база изследвания, направени на плодове и зеленчуци, отгледани и произведени в Обединеното кралство, където фермерите имат право да ползват 320 различни вида пестициди в небиологичното земеделие. Предвид, че Обединеното кралство все още е член на ЕС и е част от общата селскостопанска политика на общността, в останалите държави-членки на ЕС ситуацията е аналогична.

Списък с плодове и зеленчуци, които е препоръчително да купувате биологични:

Портокали, меки цитрусови плодове, лимони и лайм, ягоди, круши, грозде, подправки,  ябълки, вишни, череши, праскови и нектарини, ананас, кайсии, банан, спанак, кейл, манголд, салати, краставици, малини.

Списък с плодове и зеленчуци, които може да купувате конвенционални:
Цвекло, карфиол, смокини, гъби, лук, различни видове ряпа и репички, грах, аспержи, авокадо, сладки картофи, праз лук, зелен боб, тиква, броколи.Новините в снимки

Следваща Предишна
  • Яна и Башар посрещнаха 500 гости
  • Бийбър и Гомес в Ямайка за сватбата на баща му
  • Мегз: Малките импланти подхождат на тялото ми
  • Василена: С Антон Хекимян вече не сме заедно
  • Сталоун: Чудесно е да се върнеш от мъртвите
  • Катрин и Софи дадоха моден прием
  • Калканджиева: С Тачо сме в страхотни отношения
  • ”Пенсионираната” Алесандра с децата на Бахамите

Акценти


Катрин и Софи дадоха моден прием
Херцогинята на Кембридж и графинята на Уесекс бяха домакини на голямо модно събитие в Бъкингамския дворец.

Заведения


The Secret Garden Bar & Dinner

Потопете сетивата си в едно уникално кулинарно преживяване от нов ...

La Cubanita

La Cubanita бар&динър е модерно заведение с Кубински акцент. Подч ...

Зодиак