В испанската столица войници и полиция участваха в парад пред крал Фелипе VI.

Вижте снимки >>

Монархът, съпроводен от съпругата си Летисия и наследничките на испанския престол - принцесата на Астурия Леонор и инфанта София - се появи публично за първи път от 3 октомври, когато във връзка с каталунската криза призова да бъде възстановен конституционният ред.

Кралят вдъхваше особен респект в стилна военна униформа. Кралицата бе избрала сивосин костюм с вталено сако с широк колан на талията и разкроена пола с тъмносиня бродерия с цветя, която покриваше коленете на Летисия. Ансамбълът бе завършен с високи тъмносини кадифени обувки и клъч в същия цвят. На ревера си Летисия носеше перлена брошка, съчетана с обеците, а косата ѝ бе прибрана на нисък кок.

Инфантата София бе облечена в рокля от туид, а само година по-голямата ѝ сестра Леонор носеше червена рокля и жилетка. Двете сестри приличаха на близначки с прическите си с плитки и въпреки че Леонор е по-голямата сестра, тя е малко по-ниска от инфантата.

На трибуната редом с краля присъстваха членове на испанското правителство, водачите на различните партии и регионални лидери. Хиляди хора с испански знаменца се бяха наредили на тротоарите по протежение на мадридския булевард "Пасео де Кастеяна" за военния парад.

Министерството на отбраната реши тазгодишния празничен лозунг да гласи "Горди, че сме испанци". То реши също на тържествата да бъде почетена паметта на 16-те жертви на терористичните актове в Барселона и Камбрилс през август.

Парадът се проведе на фона многохилядни протести в Барселона, където участниците, някои от които с боядисани в червено и жълто лица, развяваха испански и каталунски знамена и викаха "Да живее Испания" и "Аз съм испанец".