Пици, торти, кекс, сладолед, течен шоколад върху шоколадови бисквити… по много и постоянно, след раздяла с половинката. Сценарият е по-близък до женската половина, отколкото до мъжката. Стресът и депресията от раздялата, особено ако не е била желана, се задълбочава още повече след поглъщането на огромни количества от тези вредни храни.

Защо при стрес търсим утеха основно в сладките неща? Причината се крие в свойството на захарта да намаля хормона на стреса – кортизол. Затова бързата утеха идва именно със сладките, но много вредни храни. Аналогично действат и храните, богати на мазнини и рафинирани въглехидрати, но със солен вкус.

Представяме ви алтернативни варианти на вредните храни, към които обикновено се обръщаме в състояние на стрес от раздяла с партньор.

1. Домашен сладолед вместо купен сладолед


Какъв по-добър метод да разсеете мислите от случилото се от това да си приготвите нещо здравословно и вкусно. И то сладолед. Ако искате нещо съвсем обикновено и бързо, просто замразете 2 банана, разрязани на половинки, в пликче във фризера. В блендера поставете замразения банан и по желание може да добавите ядково мляко или кокосово мляко и да смелите всичко до гъста консистенция. Ако искате да има шоколадов вкус, просто добавете в блендера какао на прах и малко фурми за подслаждане. Вашият сладолед е готов.

2. Домашни печива (сладки или кекс) вместо готови бисквити и кексове

Сигурни сме, че в такова състояние на стрес и депресия миризмата от прясно изпечени сладки или кекс в дома ви ще ви подействат като балсам за наранената душа. А като добавим, че са вкусни, здравословни и може да ги хапвате без угризения, идеята става все по-привлекателна. Предлагаме ви да си направите смес от някакъв вид безглутенови брашна, като например елда, да добавите малко ябълково и кокосово брашно, фурми за подслаждане, орехи и малко ленено семе. Сместа се разбива в блендер или робот. След това можете да я изпечете във форма за кекс или в обикновена тава, или да използвате формички и да ги изпечете сладките във фурната.  

3. Безглутенови спагети вместо бели спагети

Купете си спагети от елда, черен ориз, просо или царевица, вместо традиционните бели пшенични спагети. Вкусът на алтернативните спагети е невероятен, приносът за настроението и здравето ви също!

4. Плодове покрити с шоколад вместо традиционните шоколадови барчета

Шоколадът или по-точно какаото съдържа в себе си съединения, които наистина повишават настроението и борят депресията. Купените готов шоколад или шоколадови барчета съдържат много захар, добавени мазнини, консерванти и излишни химически съставки, подобрители и т.н., които само натоварват организма ни. Купете си горчива какаова паста или какаово масло, разтопете на водна баня, смесете с малко мед и полейте получената смес върху плодове като ягоди, боровинки и малини, или ядки като кашу, бадеми, или лешници! Приберете в хладилника да стегнат, след което хапнете на воля. Гарантираме ви вкусен десерт.