Месеци наред майстори сладкари и студенти от кулинарния колеж "Льо Кордон Бльо" се трудят над забележителното произведение на кулинарното изкуство, което ще бъде показано в документален филм на Ай Ти Ви, озаглавен "Very Royal Wedding", съобщава БТА.

Подобно на оригинала, копието тежи над 220 килограма. Четириетажната торта е висока близо 2,75 метра.

Най-горният етаж от кулинарното творение ще бъде запазен за отбелязването на 70-ия юбилей от сватбата на Нейно Величество следващия месец. Останалите три етажа ще бъдат раздадени на домове за възрастни хора и благотворителни дружества.

Под ръководството на Джули Уолш екип от майстори сладкари и студенти проучва архиви и стари фотографии, за да пресъздаде точната рецепта и визия на тортата с цялата й сложна декорация.

Сладкарите не крият, че приготвянето на сватбения сладкиш е било истинско предизвикателство за тях и им е отнело стотици часове.

Списъкът с продукти за сватбената торта на Елизабет и избраника ѝ Филип е внушителен - 27 килограма масло, 25 килограма захар, 34 килограма брашно, около 660 яйца среден размер, 80 портокала и лимона, 136 килограма сушени плодове и ядки, над 15 литра ром и бренди.

За глазурата са използвани 68 килограма марципан и 50 килограма пудра захар.
Бъдещата кралица Елизабет и принц Филип сключват брак на 20 ноември 1947 г. в Уестминстърското абатство. Предаваната по радиото церемония е проследена от около 200 милиона слушатели.

От Бъкингамския дворец са съобщила, че честването на 70-ия юбилей от сватбата на кралица Елизабет Втора и херцога на Единбург Филип ще бъде "частно семейно събитие", както и че кралската фамилия няма принос към документалния филм.