Опитваме се, въпреки натоварения график, да спортуваме и да се храним здравословно, да излизаме сред природата и да се отдаваме на хобитата си, за да заредим батериите. Но понякога имаме чувството, че нямаме никаква енергия, дори за приятни срещи с най-близките си хора.

Чудим се как да се справим с това. Търсим информация и помощ от приятели или специалисти. Всички ни препоръчват да приемаме повече витамини под формата на добавки с храната. И това е моментът, в който у нас възникват милион въпроси – витамините лекарства ли са, ефективни ли са, тялото усвоява ли ги и т.н.

Представяме ви някои известни за тях факти, които разкриват не само тяхната безопасност при употреба, но и ефективност за здравето ни, особено когато приемът им е комбиниран с балансирано хранене и здравословен стил на живот.
 
На първо място витамините в природните продукти и произведените от фармацевтичните компании се усвоят еднакво добре от организма. И в двата случая те се синтезират от природни източници или се получават от естествени суровини. Например витамин С се извлича от натурална глюкоза. И при фармацевтичните, и при натуралните методи синтезирането е високотехнологичен и строго контролиран процес, при който не се допуска наличие на вредни примеси. И забележете, с абсолютна точност се знае съдържанието на количеството витамин С в една таблетка, докато не може да се каже същото за една сурова ябълка.

Освен това той е лесно разрушим при термична обработка и обикновено количеството му спада до половинатав сравнение с това в сурово състояние. Различните сортове ябълки в различните сезони имат различни количества от него. Съхранението в хладилник го понижава с около 30%, а при стайна температура загубата е 50%.

Хора с изразени стомашно-чревни проблеми изпитват дискомфорт да приемат витамин С под формата на аскорбинова киселина, както е в плодовете, заради киселинното съдържание на стомашния сок. Решението за тях е да приемат този витамин с таблетки, в които се предлага като калциев аскорбат и раздразнението на стомашната лигавица ще се избегне. 

На второ място наличието на витамини в някои хранителни продукти може да е в големи количества, но самите те са в неусвоима за организма форма. При добавките това е преодоляно и те са съчетани в комплекс, от който тялото се възползва лесно.

Истината е, че за да си осигурим необходимите количества витамини от храната, ще трябва да погълнем големи количества, което е невъзможно и вредно. Именно затова добавките са полезни и ефективни. При липса на енергия и болестни състояния обикновено се препоръчват комбинирани комплекси, които съдържат в себе си витамини, борещи стреса, защото нервно-емоционалното напрежение обикновено изчерпва запасите ни от тях, а дефицитът  повишава въздействието на стреса и изчерпва енергията ни. Най-често срещаните комплекси за тази цел са от групата В + витамини С, Е и бета-каротин.

Ако въпреки здравословното хранене и спорт нямате сили и енергия, приемайте витамини и добавки.