Повод станаха тазгодишните почетни награди "Оскар", съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Вижте снимки >>

Режисьорите Чарлз Бърнет, Аниес Варда и Алехандро Иняриту, и операторът Оуен Ройзман също получиха почетни награди "Оскар", присъждани от американската Академия за кинематографично изкуство и наука.

Канадският актьор Доналд Съдърланд, който е на 82 години, се е снимал в над 140 филма. Пробивът си на големия екран той прави с екшъна "Мръсната дузина" (1967). Сред по-известните му роли са във филми като "Военнополева болница", "Не поглеждай сега", "Обикновени хора", "Зараза", "Изкуството на войната", "Студена планина" и в поредицата "Игрите на глада". Доналд Съдърланд обаче никога не е печелил "Оскар".

"Това е много важно за мен, за моето семейство - каза Доналд Съдърланд на гала церемонията. - Бих искал да можех да благодаря на героите, в които съм се превъплътил, да им благодаря, че са обогатили живота ми".

Звездата от "Игрите на глада" Дженифър Лорънс каза, че играта на Доналд Съдърланд показва "най-добрата страна от магията на киното".

"Тазгодишният подбор свидетелства за това колко широки са границите на международното независимо кино" - каза Джон Бейли, президент на Академията за кинематографично изкуство и наука.

Почетните награди "Оскар", се присъждат от управителния съвет на Академията, състоящ се от 54 души.

Анджелина Джоли представи режисьорката Аниес Варда. Двете дори танцуваха на сцената.

В над 60-годишната си кариера родената в Белгия френска режисьорка Аниес Варда е експериментирала с късометражни и документални продукции и игрални филми. 89-годишната Варда, наричана "майката на френската Нова вълна", снима първия си игрален филм през далечната 1956 г. Сред продукциите, които е режисирала, са "Клео от пет до седем" и "Щастие".

"Имам много награди - каза Варда. - Тук, в меката на киното, получавам най-добрата."

На церемонията присъстваха звезди като Дъстин Хофман, Джейк Джиленхол, Ема Сотун, Колин Фарел, Том Ханкс, Стивън Спилбърг.

Режисьорът Чарлз Бърнет, създал филми като "Да спиш с гнева" с Дани Глоувър и "Стъкленият щит" с Айс Кюб, използва благодарствената си реч, за да говори за афроамериканците.

"Трябваше да разкажем нашата история, нашата хуманност по свой начин . . . като използваме филмите като средство за социална промяна" - каза той.

Мексиканския трежисьор Алехандро Иняриту, носител на "Оскар" за "Бърдмен" и "Завръщането"1 беше награден за филма "Carne y Arena", който с виртуална реалност кара зрителите да се почувстват като имигранти. Той посвети почетния си "Оскар" на имигрантите, "чиято действителност се игнорира и които са заложници на идеологии и определения, които не им дават възможност да бъдат разбрани и обичани."

Джъстин Хофман представи оператора Оуен Ройзман, като каза "съчетаването на проникновение, версатилност и майсторство прави Оуен Ройзман толкова специален".

Оуен Ройзман е работил над филми като "Екзорсистът", "Френска връзка", "Телевизионна мрежа", "Тутси" и "Семейство Адамс" и е номиниран пет пъти за награда "Оскар", но не е печелил. Той благодари на всички, с които е работил и увери колко много значи наградата за него.