Политическите послания и скандалът с холивудския продуцент Харви Уайнстийн, обвинен в сексуални посегателства от десетки жени, доминираха на годишната церемония за наградите "Жени на годината" на сп. "Глемър" в Ню Йорк.

Много от звездите предпочетоха тоалети в розово и бяло, повечето отново далеч от стила на някогашните холивудски икони.

Вижте снимки >>

На наградното шоу в Ню Йорк присъстваха успешни жени, звезди и супермодели. Най-възторжено обаче беше приветствана 79-годишната конгресменка демократка Максин Уотърс, която в края на вдъхновяващата си реч отправи призив за импийчмънт на президента Доналд Тръмп.

Освен Уотърс на церемонията за наградите "Жени на годината" на сп. "Глемър" бяха почетени също актрисата Никол Кидман, певицата Соланж Ноулс, водещата на късно ток шоу Саманта Бий, манекенката Джиджи Хадид, режисьорката Пати Дженкинс, модната дизайнерка Мария Грация Киури, астронавтката рекордьорка Пеги Уитсън, сирийската бежанка и посланичка на УНИЦЕФ Музун Алмелехан.

"Едно особено чувство витае във въздуха. Моментът е изключителен за жените. Радвам се, че го уловихме", заяви главната редакторка на "Глемър" Синди Лийв в началото на церемонията, без да пояснява, че има предвид скандала с Харви Уайнстийн и последвалата лавина от обвинения в сексуален тормоз в Холивуд и на други места.

В един от най-силните мигове на церемонията на сцената излязоха журналистките Джоди Кантър и Меган Туохи от "Ню Йорк таймс", които "раздухаха" историята с Уайнстийн, за да представят четири жени, жертви на сексуален тормоз. Приемайки отличието си, холивудската звезда Никол Кидман отбеляза, че годината е необикновена за жените, озовали се на неизследвана територия, пишат от БТА.

Сред връчващите отличия на призьорките беше тенисистката Серина Уилямс, която наскоро стана майка. Представяйки една от актуалните звезди на модните подиуми, манекенката Джиджи Хадид, Уилямс заяви, че тя е сред малкото хора, заради които е готова да се отдели от бебето си, макар и за една вечер.

Водещата на късно ток шоу Саманта Бий беше представена от актрисата Дрю Баримор, а оригиналната Жена чудо, актрисата Линда Картър, представи режисьорката на филма за новите приключения на супергероинята Пати Дженкинс.

Конгресменката Максин Уотърс беше представена от 21-годишната певица и актриса Зендая. Демократката заяви, че желанието й е жените не само да гласуват, но и да станат политически активни.

Въодушевление сред присъстващите на церемонията предизвика и астронавтката рекордьорка Пеги Уитсън. 57-годишната Уитсън се завърна на Земята през септември след 288 дни, прекарани на Международната космическа станция. С общото си пребиваване от 665 дни на МКС, тя постави рекорд за американски астронавт и жена в космоса.

"Животът ми започна във ферма в Айова. Мечтаех да бъда астронавт и изследовател, и успях",
сподели развълнуваната Пеги Уитсън, допълвайки, че е правила 10-годишни безуспешни опити, преди да бъде приета в космическата програма.