Кралските бракове в британската история често завършват с развод, смърт или обезглавяване. Брачният съюз на Елизабет и Филип - официално най-дългият за британска кралска двойка, обаче не е единствен по рода си.

Вижте кралските двойки >>

Кои са най-дълголетните бракове на кралски двойки по света:

Кралица Анна и крал Михай Първи (Румъния) - 68 години


През ноември 1947 г. живеещият в изгнание последен румънски крал Михай среща красивата Анна Бурбон-Пармска, докато е на посещение в Лондон за сватбата на Елизабет, тогава все още принцеса, и Филип. Двамата са запленени един от друг, пишат от БТА. Срещите им с придружител продължават, докато Михай не набира куража да предложи брак на Анна. Сватбата им е организирана на 19 юни 1948 г. в кралския дворец в Атина, Гърция.

Крал Михай и неговата кралица имат пет дъщери. Анна умира на 92-годишна възраст на 1 август 2016 г. в швейцарска болница.

Кралица Юлиана и принц Бернхард (Нидерландия) - 67 години

Кралица Юлиана властва над Нидерландия от 1948 г. до абдикацията си на 71-годишна възраст през 1980 г.

Бъдещата владетелка произхожда от твърде стриктна религиозна фамилия - Оранската династия. Изискването към Юлиана е да се омъжи за протестант. На зимните местен аристократ и бизнесмен принц Бернхард от рода Липе-Бистерфелд.

Годежът и сватбата им бързо са организирани от майката на Юлиана, кралица Вилхелмина. Бъдещата владетелка и избраникът й се женят на 7 януари 1937 г., след като Бернхард се отказва от националността си и става натурализиран холандски гражданин.

След абдикацията на кралица Юлиана през 1980 г. на трона я наследява дъщеря й Беатрикс.

Страдащата от болестта на Алцхаймер Юлиана умира през март 2004 г. Само девет месеца по-късно принц Бернхард последва съпругата си, след като губи битката си с рака.

Император Хирохито и императрица Нагако (Япония) - 65 години

Хирохито, 124-ият император на Япония, се жени за далечната си братовчедка принцеса Нагако на 26 януари 1924 г. Двойката има двама сина и пет дъщери. След смъртта на императора през 1989 г. на престола го наследява синът му Акихито. Императрица Нагако умира през 2000 г. на 97-годишна възраст.

Крал Албер II и кралица Паола (Белгия) - 60 години

Албер Втори, шестият крал на Белгия, е запленен, когато за първи път среща зашеметяващата доня Паола Руфо ди Калабрия през 1958 г.

Спомняйки си първата им среща в белгийското посолство в Италия, бъдещата кралица казва: "И двамата бяхме много срамежливи, така че разменихме едва няколко думи". Двойката успява да преодолее свенливостта си, когато Албер предлага брак на избраницата си.

Албер и Паола първоначално планират сватбата им да бъде във Ватикана, но след известно обмисляне и заради обществения натиск избират да се оженят в Брюксел през 1959 г.

През 2013 г. крал Албер Втори абдикира в полза на сина си Филип и продължава да живее щастливо с любимата си съпруга.

Такахито, принц Микаса, и Юрико, принцеса Микаса (Япония) - 76 години

Братът на император Хирохито, Такахито, се жени за своята избраница Юрико Такаги на 22 октомври 1941 г. Щастливият брак на двойката продължава 76 години до смъртта на принц Микаса. Такихито умира на 100-годишна възраст на 27 октомври 2016 г.

На юбилея си дълголетникът казва: "Нищо няма да се промени, само защото ставам на 100 години. Бих искал да прекарвам дните си приятно и мирно, да се моля за щастието на хората по света и да благодаря на съпругата ми Юрико, която ме подкрепя повече от 70 години".