Това съобщават организаторите от West End Academia.

След няколкото български постановки през последните години, този път пристига оригиналният и най-успешен бродуейски мюзикъл за всички времена от знаменития композитор Андрю Лойд Уебър и завладяващия майстор на лириката Тим Райс.

В главната роля е звездата Тед Нийли, който играе Спасителя в едноименния филм на Норман Джуисън, и постави рекорд с над 2000 представления на "Исус Христос - суперзвезда" на Бродуей, Уест Енд и останалите големи сцени по света.

В екипа са 55 забележителни артисти, музиканти и технически специалисти.

Наричан още първата рокопера, шедьовърът ще потопи зрителите в дните преди Възкресението на Спасителя - последните дни на Исус от влизането му в Йерусалим, през Тайната вечеря и Разпятието до Светото Възкресение, които ще бъдат разказани от световни звезди на мюзикъла.

Безспорните хитове "Gethsemane (I Only Want to Say)", "I Don't Know How to Love Him", "Could We Start Again Please?", "Superstar" и много други ще звучат от сцената в зала 1 на НДК.

Премиерата на "Исус Христос суперзвезда" е през 1971 г. Представянето на спектакъла на Бродуей предизвиква обществени спорове, противоречиви оценки и протести от религиозни групи.

През 1973 г. в Израел е заснет филмовият вариант на мюзикъла с режисьор Норман Джуисън и Тед Нийли в ролята на Спасителя. Преди това рокоперата е позната на публиката като музикален албум, в който партията на Исус е изпята от Иън Гилън от "Дийп пърпъл".

През 1972 г. рокоперата получава пет номинации за наградата "Тони" - за музика, либрето, актьор в мюзикъл - на Бен Верийн за ролята му на Юда, сценичен дизайн, костюми и осветление. През същата година Бен Верийн печели отличието на Световните театрални награди, а Уебър - за най-обещаващ композитор. Следва награда "Тони" през 2000 г. за най-добро възстановяване на мюзикъл и последно през 2017 г. - най-престижната британска награда "Лорънс Оливие" за завърнал се на сцена мюзикъл.