То безпогрешно може да се определи по звука, издаван от мехурчетата на пенливия елексир, пише британският в. "Метро".

Таблоидът цитира проучване на екипа на д-р Кайл Спрайт от университета в Тексас. Учените акустици твърдят, че мехурчетата са много звучни и кънтят като камбанки. А честотата на звука, издаван от тях, се определя от тяхната големина. Оттук може да се определи и самото качество на шампанското.

Тексаският екип приложил същите методи за проучване на звука на шампанското, използвани при изучаването на подводните мехури, записвани с хидрофони.

По думите на д-р Спрат, първата идея, която им хрумнала при тестването на шампанското, била да се сложи хидрофон в чаша с пенливото вино. При различните тестове чрез звуковите им характеристики били определени най-добрите марки шампанско.

В рамките на експериментите учените установили, че формата на чашите за шампанско също имат значение за отделяните мехурчета. Поради тази причина тази напитка добива много по-лош вкус, когато е сервирана в пластмасова чаша за сок.