Замърсяването на въздуха в градовете намалява до нула положителния ефект от физическите упражнения. Това смятат учени от лондонския Имперски колеж и американския университет Дюк.

В изследванията за период от две години участваха 119 души на възраст 60 години. Част от доброволците страдаха от хронична обструктивна белодробна болест (40 човека) или исхемична болест на сърцето (39 човека). На всеки три до осем седмици участниците правеха двучасови разходки в лондонския Хайд парк или в оживения район на Оксфорд стрийт.

Преди и след разходките изследователите проверяваха степента на задух, кашлянето, хриповете, изпотяването, обема на въздуха от белите дробове и други физиологични показатели, пишат от БТА.

След физическата дейност в спокойната част на града състоянието на белите дробове се подобрява през първия един час и се запазва така около ден. Разходките по Оксфорд стрийт донесоха по-малко ползи.

Според изводите на учените, дори краткотрайно излагане на вредните газове в градовете силно намалява ползата от двучасова физическа активност.

Изследователите призоваха да се вземат мерки за намаляването на замърсяването в градовете. Това ще позволи да се подобри здравословното състояние на живеещите в тях хора, които водят физически активен начин на живот.
ИЗБРАНО