Защо е важна семейната вечеря

stat 08:30  |  25 декември 2017 / Всички / Дом / Автор: Елена Никлева/ DW* /  
Днес много от старите традиции са забравени, но колективната памет може да ни ги припомни с добавка от научни доказателства Днес много от старите традиции са забравени, но колективната памет може да ни ги припомни с добавка от научни доказателства
Сн.: Shutterstock

Когато семейството сяда заедно край масата, това е важен социален ритуал, който предпазва подрастващите от ред опасности, твърдят американски учени.
Светът сякаш преоткрива една стара истина.

Как семейната вечеря може да ограничи наркоманията сред тийнейджърите или пък нежелателните ранни бременности? Подобна взаимозависимост изглежда на пръв поглед абсурдна. Съвременните социални науки разкриват обаче най-неочаквани връзки и често доказват... известното - това, което хората са следвали интуитивно в продължение на векове.

Днес много от старите традиции са забравени, но колективната памет може да ни ги припомни с добавка от научни доказателства. В много домове всеки се прибира по различно време, съответно - сяда да се храни сам. Веригите за бързо хранене, хамбургерите, пиците и пържените картофки "to go" заместват семейната трапеза. Расте и броят на пристрастените към интернет, а те пък все по-често се хранят поединично пред екрана на компютъра.

 Да се заредиш емоционално


Според американски изследователи, децата в семейства, които редовно сядат да се хранят заедно, са изложени на по-малък риск да опитат дрога. Семейната вечеря предпазва срещу забременявания в юношеска възраст и дори срешу депресии. Учениците от семейства, където е традиция да се вечеря заедно, имат по-добър успех, владеят по-добре своя майчин език и се изразяват по-богато. И не на последно място - такива деца по-рядко страдат от затлъстяване.

Разбира се, семейната вечеря не е някакъв фетиш сама по себе си, тя просто отразява общата атмосфера в едно семейство: че то функционира, че в него има общи обреди, традиции, ред и правила, че под един покрив не живеят чужди хора, които се разминават в коридора. В семействата, където вечерята е закована в някакъв час, тийнейджърите се прибират, а не се шляят по улицата.

Семейната вечеря не се свежда просто до това да заредиш организма с белтъчини, въглехидрати и витамини. Тя зарежда и емоционално с тъй липсващото в днешно време общуване, разговори, контакт - и това е най-важната й социална фунция. Докато се хранят, хората разказват за своите вълнения и обсъждат проблеми, дават си взаимна подкрепа, споделят преживяното през деня.

Закъснение по български

Край масата се говори не само за личните, но и за проблемите на обществото, политиката, квартала и града. Заемат се позиции, изказват се съгласия и несъгласия, спори се, дискутира се. Не е чудно, че децата от такива семейства се изразяват по-добре, притежават повече ораторски умения - разбира се, стига общата атмосфера в семейството да е демократична и да позволява свободен обмен на равноправни мнения. Когато седне заедно на вечеря, семейството има време да планира общия живот, да се подготвя за отпуски, ваканции и празненства, да взима решения.

Общата вечеря много помага и за здравословното хранене на семейството. Когато човек се храни безразборно и посяга към първата попаднала му пица или сандвич, когато не брои сладкишите пред компютъра, когато се налива с подсладени напитки или се тъпче с тестени изделия и снакове контролът е невъзможен. Семейната вечеря е част от едно планиране на менюто, тоест - тя помага да осъзнаем какво консумираме.

Българинът повече от всеки друг европеец трябва да помисли за здравословната си диета, защото и по отношение на нея е закъснял, както закъсня в борбата срещу тютюнопушенето и изобщо с повечето полезни неща.

 Не е ерес семейството да си спомни една друга забравена традиция: поне един-два постни дни седмично. Българите са рекордьори по лош холестерол, но публичното говорене по темата се свежда главно до това хората да бъдат подсещани да си взимат лекарствата. А Дания например избра друг подход и наложи данък върху наситените мазнини, които се съдържат именно в месото и животинските продукти. Така чрез регулатора на цените, хората ще ограничат животинските продукти.

Магията на домашната трапеза

Знае се, че който прекалява с месото, често пъти има висок холестерол, а това пък води до сърдечно-съдови заболявания, инсулти, инфаркти. Неотдавна германската преса цитира изследване за връзката между високото съдържание на желязо в месото и диабета. Холандия също обмисля как да насърчи хората да спазват поне един вегетариански ден в седмицата.

Дори иначе месоядните чехи отбелязаха октомври като месец на вегетарианството. В САЩ ще видите множество пекарни, които предлагат сладкиши /тип/ за вегани, приготвени без яйца и животински мазнини. А у дома всеки сам може да контролира продуктите, с които приготвя храната.

Днес готвенето малко или повече отстъпва пред полуготовите продукти и поръчаната храна. Но самият процес на готвене, казват специалистите, добавя своя елемент към магичните свойства на семейната вечеря. От кухнята или от фурната се разнасят познати, апетитни и любими аромати, а докато очакването за нещо хубаво непрекъснато нараства, децата надничат в кухнята, задават въпроси, семейството общува и активно укрепва връзките на съвместното живеене.


Новините в снимки

Следваща Предишна
  • Елън Помпео ще се снима в ”Анатомията на Грей” за $20 млн.
  • Голямата дъщеря на Зукърбърг тръгна на градина
  • Вдовицата на Хийт Леджър се сгоди
  • Катрин свали годежния си пръстен
  • Гущеров купи джип на Светлана Василева
  • ”Мис Плеймейт” 2017 обискирана за дрога на път за Панама
  • Алекс Раева на тропическа ваканция с гаджето
  • Стивън Сегал е обвинен в секс тормоз в България

Акценти


Иглесиас и Курникова показаха близнаците
Енрике Иглесиас и Анна Курникова показаха за първи път близнаците, които се родиха в средата на декември.

Заведения


Ресторант Ботаника

Напълно реновирания ресторант Ботаника, разположен в спокойна и к ...

Rock it

Създаден през 2011 година, рок бар RockIT се превръща в едно от н ...

Зодиак