Ексцентричният Боуи напусна този свят на 10 януари 2016 г., след като загуби битката с рака.

Вижте снимки >>

Супермоделът Иман, за която Боуи бе женен от 1992 г., си татуира нож, в чиято дръжка е изписано малкото име на музиканта. Дъщеря им Алекс пък си е направила татус във формата на полумес, а към отворената му страната е изписано "Татко".

Преди два дни, когато бе годишнината от смъртта на Боуи, Иман публикува техни снимки в профила си във Фейсбук. Към кадрите, изпълнени с щастливи усмивки, вдовицата написа: "Любимата ми любовна история е нашата."

Дейвид Боуи, чието истинско име е Дейвид Джоунс, стана известен в ерата на глем рока. Първият му успех е "Space Oddity" от 1969 г. В началото той е с шокиращ вид, пише БТА. Известен е с това, че сменя както звученето на музиката си, така и превъплъщенията си.

Рок саундът на "Changes" преминава в диско соул в "Young Americans", написан в съавторство с Джон Ленън. От сътрудничеството му с Брайън Ино се ражда албумът "Heroes".

Интересува се от костюми, мода, театър кабуки. Всичко това му помага да се превърне в "човека с 1000 лица". Особено голям успех има през 80-те години на миналия век със стилния "Let's Dance" и впечатляващо турне в Америка. Тогава печели по-млади почитатели.

Като певец и композитор, Дейвид Боуи изгражда кариерата с различни превъплъщения. Започва през 1972 г. със Зиги Стардъст. Следват Аладин Сейн, Кльощавия бял херцог (Thin White Duke). Зад маските провокира, отправя противоречащи си декларации.

Непрекъснато експериментира не само в музиката, но и в киното, театъра, модата, живописта. Подхранва и светските хроники. Албумите му са продадени в тираж над 140 милиона. Много музиканти признават, че ги е вдъхновил.

Дейвид Боуи е носител на много награди, включително и "Грами". През 2004 г. сп. "Ролинг стоун" го постави на 39-о място в списъка на 100-те най-велики рок-музиканти на всички времена и на 23-о място в класацията на 100-те най-велики певци на всички времена.