Бившият модел, която тогава бе на 46 г., се оказа пионер сред първите дами в историята на САЩ.

Вижте стила на Мелания през първата година като първа дама >>


Тя стана първата трета съпруга на президент и първата натурализирана американка, първата първа дама, чийто роден език не е английски, и една от най-високите жени, заемали мястото, наравно с Мишел Обама и Елинор Рузвелт.

Г-жа Тръмп е смятана за модна икона и тоалетите ѝ са следени от модните експерти в цял свят. Тя често е критикувана заради избора на твърде скъпи и луксозни марки.

Един от най-фрапантните случаи, когато медиите и социалните мрежи нападнаха първата дама, бе когато тя тръгна за наводните райони в Хюстън с много скъпи обувки на висок ток и от змийска кожа.

Вкусът на Мелания към модата е възпитаван от съвсем крехка възраст. Тя е родена в Ново место в Словения на 26 април 1970 г. Майка ѝ Амалия работела като кроячка в местна фабрика за детски дрехи и Мелания от дете участвала в ревюта заедно с други деца на работници в предприятието.

Тя започва да се снима в реклами на 16 години, а словенската ѝ фамилия Кнавс е транслитерирана в германската ѝ версия Кнаус.

Когато е 18-годишна подписва първия си договор с агенция за модели в Милано.

Записва се в университета в Любляна, но след година се отдава изцяло на кариерата на модел в Париж и Милано, където през 1995 г. среща съсобственика на Metropolitan Models Паоло Замполи. Той е приятел на бъдещия ѝ съпруг. Той ѝ предлага да замине за САЩ, където неговата агенция ще я представлява.

През 1996 г. Мелания се мести в Ню Йорк, където дели апартамент с фотографа Матю Атанян.

През септември 1998 г. тя се среща за първи път с магната Доналд Тръмп на парти в нощен клуб. По това време Тръмп отдавна е разделен с втората си съпруга Марла Мейпълс и отива на партито със Селина Мидълфарт. Докато Селина е в тоалетната, Тръмп заговаря Кнаус и поисква телефонния ѝ номер. Вместо това обаче тя взима неговия номер. Така започва тяхната връзка.

Мелания продължава кариерата си на модел, като се появява на кориците на In Style, New York Magazine, Avenue, Philadelphia Style, Vanity Fair и Vogue. Докато все още са гаджета, Тръмп премества семейство Кнавс в Ню Йорк, където родителите на Мелания живеят и сега през по-голямата част от годината.

Доналд предлага брак на Мелания през 2004 г., а на 22 януари 2005 г. двойката се венчава в Палм Бийч, Флорида. Събитието е уважено от много знаменитости като Хайди Клум, Рудолф Джулиани, Шакийл О'Нийл, Хилари и Бил Клинтън и  др.

На сватбата Мелания носи рокля за 200 000 долара, изработена от Джон Галиано за Dior.

На 20 март 2006 г. на бял свят се появява синът им Барън Уилям Тръмп. Доналд избира първото име, а Мелания второто.

Тя влиза в ролята на първа дама на САЩ на 20 януари 2017 г., но продължава да живее в Ню Йорк заедно със сина си Барън до края на учебната година. Те се преместват в Белия дом във Вашингтон на 11 юни 2017 г.

Въпреки слуховете, че Доналд и Мелания поддържат много странни и хладни брачни отношения, първата дама е неотлъчно до съпруга си и изпълнява стриктно протоколните си задължения.