Той ще се концентрира върху някои от най-актуалните теми, като сексуалното насилие, расовата дискриминация и неравноправието между половете във филмовата индустрия.

Филмът "Blindspotting", черна комедия с актьора Давид Дигс в главната роля, откри фестивала. "Our New President" ("Нашият нов президент") също беше прожектиран в първата вечер. Той се фокусира върху идването на власт на Тръмп с намесата на Русия.

Програмата от 110 филма включва актуални документални продукции, като "Seeing Allred" ("Да видиш Олред") на Нетфликс, в която се разказва за адвокат Глория Олред. Тя е защитавала жени в съдебни дела за сексуален тормоз против Бил Козби и президента на САЩ Доналд Тръмп. Друг филм по темата е "Jane Fonda in Five Acts" ("Джейн Фонда в пет действия") за актрисата и активистка Джейн Фонда.
На кинофестивала ще бъдат показани и продукции, които обръщат внимание на афроамериканците. Такива са полицейската драма "Monsters and Men", драмата "Tyrel" и фентъзито "Sorry to Bother You".

"Нещо, което идва на дневен ред тази година, е осъзнаването на необходимостта от различни гласове и гледни точки, които да разкажат по-добри истории за Америка и света", каза директорът на фестивала Джон Купър.

Освен това, 37% от филмите на "Сънданс" са режисирани от жени (с 3% повече от миналата година). Те далеч надминават общото съотношение по този показател в цялата индустрия. Сред тях са "Leave No Trace" на Дебра Граник, "Private Life" на Тамара Дженкинс, "I Think We're Alone Now" на Рийд Морано, "Madeline's Madeline" на Джоузефин Декър. Кристина Чо е режисьор на трилъра "Nancy" ("Нанси"), a "Ophelia" ("Офелия") на Клеър Маккарти с участието на актрисата Дейзи Ридли е нова версия на "Хамлет" от нейна перспектива. Включен е и документалният филм "Half the Picture" на режисьорката Ейми Ейдрион за дискриминацията на жените режисьори в Холивуд. В него участва Ава Дюверней.

И това ще бъде само в киносалоните. Глория Олред, Джейн Фонда и рапърът Комън са част от знаменитостите, които ще излязат на протест на улицата, за да покажат съпричастност към хората от различни етноси, религии, пол, политически и сексуални предпочитания. Протестното движение в събота ще отбележи година от "Похода на жените", организиран след встъпването в длъжност на президента на САЩ Доналд Тръмп.

За първи път от 30 години продуцентът Харви Уайнстийн, обвинен в сексуален тормоз от редица жени, няма да присъства на "Сънданс". Основателят на кинофестивала Робърт Редфорд каза, че скандалът с Уайнстийн няма да попречи на шоуто.

"Сънданс" ще продължи до 28-и януари.