Освен "Формата на водата" с номинации за най-добър филм са "Призови ме с твоето име", "Най-мрачният час", "Дюнкерк", "Бягай!", "Лейди Бърд", "Призрачна нишка", "Вестник на властта" и "Три билборда извън града", съобщава БТА.

Една номинация не достигна на филма "Формата на водата", за да се изравни с рекордьорите "Всичко за Ева", "Титаник" и "La La Land", които имат по 14.

С осем номинации следва "Дюнкерк" на режисьора Кристофър Нолан. Със седем е "Три билборда извън града" на Мартин Макдона.

Създателката на филма "Лейди Бърд" Грета Гъруиг стана едва петата жена в историята на наградите "Оскар" след Лина Вертмюлер, Джейн Кемпиън, София Копола и Катрин Бигълоу, номинирана в категорията за най-добър режисьор. Гъруиг ще се съревновава за режисьорския приз с Кристофър Нолан за "Дюнкерк", Джордан Пийл за "Бягай!", Пол Томас Андерсън за "Призрачна нишка" и Гийермо дел Торо за "Формата на водата".

В категорията за най-добър актьор са номинирани Тимъти Шаламе за "Призови ме с твоето име", Даниъл Дей-Луис за "Призрачна нишка", Даниел Калуя за "Бягай!", Гари Олдман за "Най-мрачният час" и Дензъл Уошингтън за "Роман Дж. Израел".

Носителката на отличието за най-добра актриса ще бъде избрана измежду Сали Хокинс за "Формата на водата", Франсис Макдорманд за "Три билборда извън града", Марго Роби за "Аз, Тоня", Сирша Ронан за "Лейди Бърд" и Мерил Стрийп за "Вестник на властта".

С номинации за най-добър актьор в поддържаща роля са Уилям Дефо за "Проектът Флорида", Ричард Дженкинс за "Формата на водата", Сам Рокуел за "Три билборда извън града", Кристофър Плъмър за "Всички пари на света" и Уди Харелсън за "Три билборда извън града".

В категорията за най-добра актриса в поддържаща роля са номинирани певицата Мери Джей Блайдж за "Затънали в кал" ("Mudbound"), Алисън Джани за "Аз, Тоня", Лесли Манвил за "Призрачна нишка", Лори Меткалф за "Лейди Бърд" и Октейвия Спенсър за "Формата на водата".

Номинациите за отличията бяха оповестени от президента на Академията за кинематографично изкуство и наука Джон Бейли, актрисата Тифани Хадиш и актьора Анди Съркис.

Наградите "Оскар" ще бъдат раздадени за 90-и път на 4 март на церемония в театър "Долби" в Лос Анджелис. Водещ на шоуто ще бъде комикът Джими Кимъл.

Повече за номинациите четете тук >>