Учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис установиха, че съединението куркумин, което се съдържа в подправките, повишава настроението, а редовната му употреба подобрява паметта и когнитивните функции на мозъка.

В рамките на изследвания на тъкани учените заключили, че куркумин притежава значими противовъзпалителни и антиоксидантни свойства в лабораторна среда.

Активността му е съпоставима с тази на промишлените лекарствени препарати и може да допринесе за спиране развитието на болестта на Алцхаймер.

Използването на куркумин в храната стимулира активността на амигдалата и хипоталамуса - мозъчни зони, които "отговарят" за спомените, впечатленията и емоционалността. Оказва се, че куркумин вероятно е най-добрият природен антидепресант за онези, чиято работа и начин на живот са свързани с много стрес.

Но далеч не всички хора понасят куркумин. Повечето от онези, които го използват като подправка в храната, получават гадене и имат стомашни болки.