Първият голям успех на Краля на рокендрола Елвис Пресли е през 1954 г., когато песента „That's All Right Mama”  прозвучава за пръв път по радиото и става хит.

Вижте снимки >>


Веднага след това излиза плоча, която още през първите три седмици бележи рекордни продажби – „Сън Рекърдс” продават над 15 000 бройки.

А по онова време Елвис се прехранва като шофьор на камион. Все още не е изкарал и долар от музика. Мениджърът му Сам Филипс го изпраща на участие в кънтри шоу в Луизиана. Музикалните спецове се чудят в каква категория да поставят младока Елвис, който така очарова публиката навсякъде. В крайна сметка решават, че стилът му е „рокабили” – нещо средно между музиката на черните и на белите. Все още никой не нарича тази музика рокендрол.

На следващата година – през 1955-а Елвис издава поредната си плоча за „Сън Рекърдс”, която се изкачва на първо място в националната класация на Щатите за кънтри-енд-уестърн. Публиката на концертите му непрекъснато расте. Елвис става интересна фигура за големите звукозаписни фирми. Привлича вниманието и на мастития Том Паркър, който скоро му става личен мениджър. Бившият - Сам Филипс продава издателските и звукозаписните права на Елвис на голямата фирма „RCA-Victor” за 40 000 долара. Този факт красноречиво показва на всички, че Елвис ще бъде скъпа звезда.

През януари 1956 г. Елвис Пресли прави своя първи запис за RCA с 5 песни, между които е „Heartbreak Hotel”. Ето това е вече рокендрол. Малката плоча с тази песен се изкачва на първо място в класациите на „Билборд”, и от първоначален тираж 300 000, в течение на времето ще достигне колосалните 38 милиона изкупени брой плочи.

В 3-милионен тираж излиза и първият дългосвирещ албум на Елвис, носещ името му -  „Elvis Presley”. 

На 28-и януари 1956 г. за пръв път американците виждат новия си любимец на телевизионния екран.

Мениджърът Том Паркър организира мощна кампания за популяризирането на Елвис чрез телевизията.

В продължение на шест седмици от края на януари 1956-а певецът участва в няколко шоута: в „Стейдж шоу” на братята Дорси, в шоуто на Милтън Бърл и това на Стив Алън.

Елвис буквално изпълва целия ефир. Предизвикателното му поведение бързо се превръща в еталон за подражание от младежката аудитория. Камерата го обича и това провокира голям интерес и от страна на  филмовите компании. Връх на тези първи изяви на Елвис е участието му в шоуто на Ед Съливан през септември 1956 г. Гледан е от 54 милиона зрители, които буквално лудеят пред екрана.
За по-малко от година Елвис буквално превзема медиите, телевизиите и киното. „Парамаунт пикчърс” го снима в първия му филм – „Love Me Tender”, който се превръща в сензация.

До края на тази знаменателна за кариерата на Елвис 1956-а година, излиза и вторият му албум – „Elvis”.  Няма съмнение, че го очаква шеметен успех. Преди да е отслужил военната си служба, той вече е наричан Кралят. Кралят на рокендрола!