Монархът връчи на 12-годишната престолонаследничка на короната - Леонор, най-престижното испанско отличие - Ордена на Златното руно с огърлие.

Вижте снимки >>


На събитието присъстваха родителите на крал Фелипе - София и Хуан Карлос. Съпругата на Фелипе - кралица Летисия отново показа изящество и стил. Тя бе облечена с тъмночервена рокля от кадифе, съчетана с червена горна част до коляното, аранжирана с тънки връзки. Тя носеше клъч в същия цвят, както и лачени обувки на висок ток в цвета на долната част от тоалета. Принцеса Леонор бе в синя рокля и балеринки в същия цвят, докато инфантата София носеше рокля с декоративни копчета от лявата страна в бледорозово.

Говорител на кралския дворец определи това събитие като акт с историческа значимост за краля и дъщеря му. Той каза, че присъждането на отличието подчертава желанието на краля Испания да продължи да е парламентарна монархия.

По време на церемонията престолонаследничката Леонор изглеждаше леко смутена. Тя бе застанала между баща си и дядо си Хуан Карлос, който бе крал на Испания в продължение на 38 години, преди да абдикира през 2014 г. Леонор се поклони пред дядо си и баща си, а после и пред майка си кралица Летисия и баба си София, съпругата на Хуан Карлос. Младата госпожица се усмихна, но не каза нищо при удостояването й с ордена.

Орденът на Златното руно е най-висшият в Испания и датира от 1430 г., припомня Франс прес, цитирана от БТА.

Церемонията се състоя в разгара на конфликта между Мадрид и Барселона. Днес в парламента на Каталуния привържениците на идеята за независимост трябваше да направят опит да изберат отново Карлес Пучдемон за каталунски лидер, но заседанието бе отложено.